BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

ȘI AM AVUT DREPTATE: 1.000 mc de lemn au fost tăiați ilegal de la OS Poieni conform raportului Ministerul Mediului. DS Maramureș ”mătură” gunoiul sub preș

În urmă cu două luni, Recorder a publicat o investigație despre furturile masive de lemn din Parcul Natural Munții Maramureșului, unde o bună parte din păduri sunt gestionate de Ocolul Silvic Poieni, care aparține de Romsilva. Brigadierul silvic Florin Tăut a avut curajul să vorbească despre neregulile grave din districtul pe care îl preluase recent în administrare și despre cum comunitatea și colegii s-au aliat împotriva lui când a încercat să aplice legea. A fost bătut și amenințat cu moartea.

Și site-ul nostru a publicat mai multe detalii despre ceea ce se întâmplă la Ocolul Silvic Poieni. V-am prezentat inclusiv ce vorbesc oamenii despre persoanele care îi asigură spatele șefului de Ocol.

Și nu ne-am oprit aici. Cel care ar fi participat la controale la OS Poieni este tocmai cel care a primit lemn de foc gratuit ani la rând. De unde? Tocmai de la OS Poieni.Pentru Recorder, raportul ministerului Mediului arată 20 de infracțiuni comise la OS Poieni

Controlul realizat de cele două ministere a durat două luni, iar raportul întocmit cuprinde o listă lungă de infracțiuni care se răsfrâng asupra personalului silvic și a firmelor de exploatare din zonă. În total sunt 20 de infracțiuni descoperite: ultraj, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals informatic, fals intelectual (3 infracțiuni), uz de fals (3 infracțiuni), folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat, evaziune fiscală și tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și furt de arbori. Controlul a descoperit și aproape 1.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal în pădurea administrată de Ocolul Silvic Poieni, scrie Recorder.

Cele sesizate de domnul inginer Florin Tăut au fost un punct bun de plecare pentru o acțiune de control amănunțită”, a declarat astăzi Tanczos Barna, ministrul Mediului, în cadrul unei conferințe de presă organizată special pentru a prezenta concluziile controlului de la Ocolul Silvic Poieni. Întrebat despre situația inginerului Tăut, care riscă să fie sancționat de superiorii din Romsilva pentru că a vorbit cu presa semnalând ilegalitățile de la Ocol, ministrul Mediului a evitat să vorbească de o măsură concretă, dar a făcut apel la curajul silvicultorilor: „Îi încurajez pe angajații Romsilva ca de fiecare dată când constată ilegalități în cadrul Romsilva să ne sesizeze. Nu cred că inginerii sau angajații Romsilva vor avea de suferit dacă într-adevăr au făcut sesizările corect”.

Ce are de ascuns Romsilva?

Probabil că în acest punct vă întrebați de ce încearcă Romsilva și structura din teritoriu (Direcția Silvică Maramureș) să ascundă întreaga dimensiune a furturilor de la Ocolul Silvic Poieni.

Recorder a ajuns în posesia unor informații noi, necuprinse în rapoartele de control ale instituțiilor statului, iar din aceste informații rezultă că printre beneficiarii lemnului de la Ocolul Silvic Poieni sunt chiar oameni importanți din Romsilva.
În vara anului 2020, inspectori ai Gărzii Forestiere Cluj au intrat în pădurile administrate de Ocolul Silvic Poieni și au descoperit o cantitate uriașă de lemn tăiat ilegal, deși în documente apăreau doar cantități infime autorizate pentru exploatare. De exemplu, în parcela 175, deși în acte ar fi trebuit să se taie 11 metri cubi, adică trei căruțe cu lemn, s-au tăiat 700 de metri cubi, adică 35 de camioane.

În total, în câteva parcelele aparținând de Ocolul Silvic Poeni s-au tăiat ilegal 1.800 de metri cubi de lemn, deși autorizarea era doar pentru 200 de metri cubi. Nu putem spune cu precizie unde a ajuns lemnul tăiat ilegal, dar documentele pentru tăierile autorizate scot la iveală un detaliu semnificativ. Potrivit avizelor de însoțire unde transportatorii sunt obligați să completeze destinația finală a lemnului, un camion a plecat, în octombrie 2019 (chiar în perioada în care au loc tăierile ilegale), cu 15 metri cubi de lemn din acele parcele și a descărcat în satul Chelința, la adresa unui anume Vasile Creț, scrie Recorder. (citește aici întreg articolul de pe Recorder).

Noi am scris despre acest subiect în care COINCIDENȚELE sunt la ele acasă. Toate detaliile mai jos:

Dacă există persoane care s-au simțit lezate de acest articol le așteptăm punctele de vedere pe adresa de email: [email protected]. Ele vor fi publicate în continuarea acestui articol.

Te-ar putea interesa si

Conferința Medicina de Urgență Azi a adus în Maramureș elita lumii medicale

Vasile Dale

ACCIDENT ÎN BAIA MARE: Soferul unui BMW beat criță a lovit un pieton pe strada Grănicerilor (FOTO)

Redactie

ACTUALIZARE / VIDEO: Protest pe turnul combinatului de la Cuprom. Un bărbat cere demisia antrenorului echipei de fotbal CS Minaur Baia Mare. Va fi dus la Sighet

Redactie

2 mesaje

Vasile februarie 8, 2022 at 8:31 am

Pe când un control și la firma Pop France Seini , acolo e grosu.

Raspunde
Alianța CHARTER lansează un nou raport privind Cartografierea stakeholderilor patrimoniului cultural – Stiri din Maramures ianuarie 9, 2023 at 1:49 pm

[…] Ca urmare a calității de membru contributiv al Comunității CHARTER – European Cultural Heritage Skills Alliance, Consiliul Județean Maramureș are oportunitatea de a disemina raportul referitor la „părților interesate ale patrimoniului cultural”, punând la dispoziția comunității maramureșene rezultatele studiului. CHARTER – Alianța Europeană a Aptitudinilor și Competențelor în domeniul Patrimoniu Cultural, a lansat un nou raport: „Cine nu este un stakeholder al patrimoniului cultural?” în cadrul Pachetul de lucru WP4 – Dinamica sectorială integrată. Raportul prezintă o analiză amănunțită și o cartografiere a rolurilor și dinamicii actorilor din domeniul patrimoniului cultural respectiv a intereselor și influenței acestora asupra sistemelor de educație și formare. Acest studiu este rezultatul consultării atât interne, cât și externe, obținute cu auxiliul sondajelor (1.085 de răspunsuri din 30 de țări), interviurilor aprofundate, revizuirii politicilor și a fundamentelor de cercetare, respectiv analizei datelor și informațiilor colectate în atelierele regionale prezidate de CHARTER. Cine sunt factorii interesați în patrimoniul cultural? Ce roluri joacă diferiții stakeholderi și cum interacționează ei? Care sunt interesele și influența lor asupra sistemelor de educație și formare? Acestea sunt întrebările cheie pe care le abordează noul raport CHARTER privind patrimoniul cultural ca sector economic și piață a forței de muncă cu profesioniști ai căror roluri, dinamici, abilități și competențe vor afecta calitatea patrimoniului cultural ca resursă și bun comun. Raportul urmărește înțelegerea „patrimoniului cultural” și a „stakeholderilor” așa cum aceștia sunt prezentați de Strategia europeană a patrimoniului cultural pentru secolul 21 (ST21), în care este stabilită necesitatea unei definiri a rolurilor tuturor celor implicați în domeniul patrimoniului cultural. Conform abordării Alianței CHARTER, sectorul patrimoniului cultural este un ecosistem care cuprinde șase funcții: Management, Cercetare și Dezvoltare/Educație, Guvernare și Elaborare de politici, Conservare și salvgardare, Implicare și utilizare, Recunoaștere. Acest nou raport abordează acest ecosistem pentru a explora interacțiunea, respectiv rolul stakeholderilor și coroborează funcțiile specifice ale acestora cu provocările și factorii care au un impact semnificativ asupra ecosistemului în general. Pentru ulterioare informații accesați raportul complet. […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult