Dublă tragedie aviatică, în România. Un MiG 21-Lancer românesc s-a prăbușit lângă localitatea Cogealac, din județul Constanța, după ce a dispărut de pe radare. Un elicopter IAR-330 Puma, care a decolat de urgență spre zona posibilului impact, a dispărut și el de pe radare. Pilotul elicopterului primise ordin să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile. Ulterior, MApN a confirmat că și elicopterul s-a prăbușit, la Gura Dobrogei, iar cei 7 militari de la bord au murit.
Prăbușire MIG21 Lancer
Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Prăbușire IAR 330 Puma
Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Cine sunt cei 7 militari morți
- Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
- Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
- Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
- Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
- Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Pilotul avionului MIG-21 Lancer, care s-a prăbușit aseară, a fost găsit mort.
Deși a reușit să se catapulteze, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbușit noaptea trecută a fost găsit la o distanță semnificativă de epavă.
Este vorba despre un militar care avea peste 550 de ore de zbor, peste 420 doar la manșa avionului pe care îl pilota în momentul prăbușirii.
Acesta lucra încă din 2014 la baza aeriană de la Borcea.