Important

SLI MARAMUREŞ: Diferențele salariale cuvenite personalului didactic vor fi plătite

Ca urmare a acțiunilor sindicale din ultimele luni: mitinguri, pichetări, greva de avertisment, precum și a negocierilor care au avut loc ulterior la nivelul Ministerelor Educației, Muncii și Finanțelor, dar și cu primul-ministru al României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, joi, 14 aprilie, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământ pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
”Un argument forte care a stat la baza negocierilor au fost numeroasele proceselor câștigate de sindicatele județene pentru recuperarea drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ și a jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție (Decizia nr. 64/2020, Deciziile 7, 8 și 24 din 2021). Reamintim că Decizia nr. 64/ 2020 a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în urma sesizării formulate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a IV-a pentru litigii de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 2.316/100/2019 înregistrat de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș pentru membrii SLI MM de la Liceul Tehnologic Repedea. Acțiunea a avut ca obiect stabilirea stabilirea salariului de bază prin recunoașterea tranșelor de vechime din 4 în 4 ani prevăzute de H.G. nr. 38/ 2017. Conform ordonanței de urgență, personalul didactic va beneficia de plata tranşelor de vechime în învăţământ pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021”, a punctat prof. Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLIMM).
De asemenea, în textul ordonanței se dispune că personalul didactic va beneficia de plata diferenţelor următoarelor drepturi salariale cuvenite, dar calculate greșit până la pronunțarea sentințelor definitive favorabile obținute de sindicatele afiliate la FSLI pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 mai 2021: control financiar preventiv, învățământ special, gradație de merit, predare simultană, dirigenție.
Diferențele salariale se vor plăti eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie. Calculul acestor diferențe salariale se va putea face pe baza programului de salarizare, completat potrivit normelor metodologice ce vor fi inițiate de ME și aprobate prin hotărâre de Guvern.
”Considerăm că acest act normativ e o recunoaștere din partea Guvernului a faptului că salariile angajaților în învățământ sunt calculate eronat și neunitar, existând încă foarte multe disfuncționalități inclusiv din cauza programului de salarizare Edusal. Așteptăm, în perioada următoare, un act normativ similar și pentru personalul nedidactic, pentru repararea prejudiciilor financiare aduse acestei categorii de personal care, indiferent de vechimea în muncă, câștigă puțin peste salariul minim pe economie și nu beneficiază nici măcar de sporul pentru condiții de muncă prevăzut de lege decât dacă este recuperat prin sentințe judecătorești”, a mai declarat prof. Ioana Petreuș.
SLI MM a obținut pentru membrii săi sporul pentru condiții de muncă prin hotărâri judecătorești pentru perioada 2011-2018, iar acum demarează procese pentru unitățile școlare care dețin buletinele de determinare emise de la DSP prin expertizarea locurilor de muncă, începând cu anul 2018 la zi.

Te-ar putea interesa si

ACCIDENT LA BOTIZA: A pierdut controlul volanului şi a ajuns cu maşina într-un stâlp de electricitate. Victimă, un minor de 15 ani

Redactie

„10 PENTRU SIGURANȚĂ”: Campanie de informare şi prevenire în şcolile din Maramureş

Vasile Dale

Președintele Comisiei Juridice din Senat: Educația este un factor important în combaterea traficului de persoane

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.