BREAKING NEWSEvenimentNational

Cine este sătmăreanul de 23 de ani suspectat că i-a ajutat pe hackerii pro-ruși să atace cibernetic România

Un român e suspectat că i-a ajutat pe hackerii ruşi să atace cibernetic tara noastra. Site-uri ale mai multor instituţii de stat plus ale aeroporturilor din aproape toată ţara au fost sparte de hackerii pro-ruşi de la Killnet. Tânărul român a fost reţinut în această dimineaţă de poliţiştii din Londra. În acelaşi timp, pirații cibernetici spun că românul nu are legături cu organizatia lor şi ameninţă că, dacă acesta nu va fi eliberat în 48 de ore, atacurile cibernetice vor continua.  

Un tânăr român, stabilit în Marea Britanie, e suspectat că i-a ajutat pe hackerii pro-ruşi de la Killnet să atace cibernetic zeci de site-uri din România. Ioan Feher are 23 de ani şi a plecat din Satu Mare spre Marea Britanie, unde a primit rezidenţă. Anchetatorii spun că a fost contactat de ruşi în urmă cu câteva săptămâni şi a fost de acord să-i ajute.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: A susţinut activitatea grupării infracţionale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din rusă în română a materialelor promovate de gruparea infracţională.

Tot românul ar fi fost cel care indica denumirile site-urilor vulnerabile din România, care puteau fi atacate informaţional. 

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR s-au deplasat la Londra pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată. Cetăţeanul la care făceam referire este în custodia autorităţilor. Este audiat.

Hackerii pro-ruşi spun că românul nu are vreo legătură cu atacurile organizate de Killnet

Zeci de site-uri ale instituţiilor publice, şi nu numai, din România au fost blocate în ultimele zile. De la cele ale Guvernului, Poliţiei de Frontieră şi directoratului pentru siguranţă cibernetică până la adresele de internet ale marilor aeroporturi din România dar şi al TAROM.

Marius Popescu, reprezentant TAROM: Site-ul www.tarom.ro nu a fost funcţional însă reţeaua globală de rezervări a funcţionat. Datele pasagerilor nu au fost sparte de către hackeri întrucât noi nu stocăm pe serverele TAROM datele pasagerilor.

Silviu Stahie specialist securitate cibernetică: Este unul dintre cele mai răspândite atacuri, destul de uşor de realizat şi nu necesită cunoştinţe tehnice din partea atacatorilor. Multe dintre site-urile guvernamentale şi ale unor companii private nu sunt gândite să răspundă simultan la sute de mii de cereri în acelaşi timp şi atunci serverele se blochează. 

Iar mulţi politicieni din România, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au fost ironizaţi de hackerii proruşi. Florin Cîţu a fost chiar personaj principal într-un video după ce şi-a manifestat iritarea că într-un mesaj anterior hackerii l-au confundat cu Marcel Ciolacu. 

Te-ar putea interesa si

AJUTĂ ȘI TU: O familie cu doi copii din Călinești au rămas fără acoperiș deasupra capului

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV – GEST EXTREM / ACTUALIZARE: O femeie din Ieud și-a incendiat soțul după ce a aflat că vrea să o părăsească

Vasile Dale

ACȚIUNI PE TRENURI: Bărbat prins pe ruta Sighetu Marmației – Dej cu țigări de contrabandă

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.