În 13 iunie, a doua zi de Rusalii, Asociația Culturală „Cioltișorul” din satul Ciolt a reluat organizarea Festivalului Folcloric Concurs pentru copii, cu vârsta de până la 12 ani.
Anul acesta numărul concurenților a fost mult mai mare față de edițiile anterioare, respectiv 24, fiind împărțiți în două categorii de vârstă (5-9 ani și 10-12 ani).
Evenimentul a început cu o paradă a portului popular, în frunte cu oficialități ale orașului Șomcuta Mare și instrumentiștii Dumitru Moldovan, Liviu Popan și Anamaria Borodi.
Deschiderea oficială a fost susţinută de președintele Asociației Culturale „Cioltișorul”, Ioan Marchiș, alături de primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, pe scenă fiind prezent și Vasile Maxim, președintele Corului „Armonia Chioreană” Ciolt. Părintele Daniel Pop a binecuvântat organizarea și desfășurarea festivalului.
Din juriu a făcut parte prof. Măriuca Verdeș, absolventă a Universității Naționale de Muzică București – secţia Pedagogie muzicală și realizatoare a emisiunii de folclor „Zestrea Maramureșului la TV Sighet (preşedinte); prof. Augustin Carmen Melania, absolventă a Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, profesor de canto la Palatul Copiilor din Baia Mare (vicepreședinte); prof. Vasile Cupșe, absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca și fost lector universitar de canto la Universitatea de Arte din Oradea, departamentul muzică; Amalia Mureșan, realizatoare de emisiuni de folclor la radio și Tv, coregraf și președinte la Asociația „Tradiții Maramureșene” din Baia Mare.
La festival au fost invitați și câștigătorii edițiilor anterioare, respectiv Victoria Petrenciuc, Irina Pop, Paul Marincaș și Patricia Moldovan.
De asemenea, au fost prezente și formațiile de dansuri populare de la Școala Populară de Artă „Liviu Norman” Baia Baia Mare – instructor prof. Daniela Danciu, „Dorulețul” din Coaș – instructor coregraf Amalia Mureșan și „Cioltișorul” Ciolt – instructor coregraf Amalia Mureșan.
Cu această ocazie a debutat pe scenă și instrumentista (saxofon) din satul Ciolt, Anamaria Borodi.
Toți soliștii invitați și formațiile de dansuri au fost recompensați cu diplome de excelență și medalioane.
Spectacolul a fost prezentat de solista de muzică populară Laura Botișan.
Marele premiu a fost câștigat de Luca Andrei Mărginean din Satu Mare.
Trofeele Festivalului ” Florile Chioarului” Ciolt 2022
Categoria sub 12 ani:
I – Miruna Andreea Rațiu -Tăuții Măgherăuș.
II – Sofia Dragoș – Baia Mare.
III – Ionuț Andrei Rad – Coaș.
Categoria 10-12 ani:
I – Raisa Vlășan – Baia Mare.
II – Răzvan Cizmar – Baia Mare.
III – Medeea Dragoș – Baia Sprie.
Având în vedere că toți concurenții au fost foarte bine pregătiți, organizatorul festivalului a suplimentat premiile, astfel:
La categoria sub 12 ani au mai fost acordate patru premii I (Adina Siladi, Otilia Daria Bachmatchi, Elena Anastasia Istrat și Maria Anais Țicală), trei premii II (Emilia Adriana Ziman, Ionuț Tudor Teudan și Maria Coman) și patru premii III (Anamaria Sofia Orzac, Andrei Adrian Lar, Ioana Alexandra Pop și Georgiana Carina Pop).
La categoria 10-12 ani, au mai fost acordate două premii I (Bogdana Dragoș și Alessia Patricia Flontaș), două premii II (Daniela Gabriela Ungur și Aida Negrea) și două premii III (Maria Denisa Bolchiș și Ioana Alexandra Olăhuț)ţ
Premiul de popularitate a fost obţinut de Anamaria Sofia Orzac, în vârstă de cinci ani, din Chechiș.
Sponsorii festivalului au fost: EMIVAS Consulting Baia Mare, Wood Steel Construct Șomcuta Mare, Vasile Rus, Teodor Anca, Dumitru Costea, Lucian Pop și Florina Pop.
Toți copiii au fost recompensați cu trofee, diplome și medalioane confecționate unicat de Ceramica Bledea Z Art. Baia Mare, iar pentru a întregi premiile copiilor, Angela Anca le-a oferit tuturor câte un buchet de lavandă din producția proprie pe care a denumit-o „Colțișorul cu lavandă” de la Ciolt.
Nu au lipsit nici sarmalele oferite de Sandu Dănuț, plăcintele de Chioar ale de Mariei Marchiș, iar Marcela Borodi a oferit prăjituri.
Filmarea, sonorizarea și foto au fost realizate de Puiu Golondzac din Seini și Ionuț Ciolte din Ciolt.
Festivalul a fost organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Șomcuta Mare, cărora Asociația Culturală „Cioltișorul” din Ciolt le-a acordat o diplomă de excelență.