În perioada 2-3 august 2022, la nivelul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa se desfășoară un exercițiu de simulare în bazinele hidrografice Sălăuța (județul Bistrița-Năsăud) și Lăpuș (județul Maramureș).
Acțiunea de simulare are ca scop verificarea modului de funcționare al fluxului informațional operativ pentru transmiterea atenționărilor și avertizărilor meteorologice și hidrologice, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii.
Parametrii ipotezei de producere a inundațiilor sunt: depășirea pragurilor critice de precipitații sub formă de averse de ploaie căzute pe un sol umed; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoțite de fenomene oraje, grindină; atingerea si depașirea cotei de inundație pe râurile: Sălăuța, Telcișor, Suciu, Lăpuș; atingerea și depășirea cotelor de pericol pe râurile Sălăuța și Lăpuș și scurgeri de pe versanți.
În prima zi de exercițiu se convoacă în sedință extraordinară Comitetele Județene pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și Maramureș și se verifică fluxul informațional din Dispeceratele ABA Someș-Tisa cu structurile implicate din cadrul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. La finalul exercițiului se vor consemna termenele și responsabilitățile pentru remedierea eventualelor deficiențe semnalate, precum și propuneri pentru îmbunătățirea activității de management al situațiilor de urgență.
Acest exercițiu de simulare se desfășoară potrivit prevederilor “Programului exercițiilor de simulare a producerii de inundații pentru verificarea modului de funcționare al fluxului informațional operativ pentru transmiterea atenționărilor și avertizărilor meteorologice și hidrologice pentru anul 2022” aprobat de Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor.
Te-ar putea interesa si
- Comentarii
- Comenteaza cu Facebook