În Maramureş, vinul are gust de tradiţie. Strugurii se adună după obiceiuri vechi şi se storc într-o presă de lemn, urmând o reţetă din moşi strămoşi. Cel mai important, întreg satul participă la cules, ca la un ritual. După muncă, oamenii sărbătoresc cu muzică şi un pahar cu must proaspăt.
Tot satul s-a adunat în via lui Adrian. Pentru că podgoria lui e cea mai frumoasă, strugurii lui vor fi culeşi primii. „Anul acesta putem să spunem că e o recoltă minunată, n-am muncit degeaba”, a declarat Adrian Balaj, proprietar vie. „Aici totul se face în clacă, claca înseamnă un fel de voluntariat”, a declarat Rodica Băbuț, localnică.
Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. Şi, de la costumele populare până la metodele de a obţine mustul, e recreată atmosfera de pe vremuri. „Era şi un prilej de socializare. Oamenii se adunau, ajutau gazda, la final, după ce storceau strugurii, se serveşte un aperitiv, un voiaş cald şi se termină ziua cu voie bună”, a declarat Adrian Sabău. Cu alte cuvinte, munca e muncă, dar asta nu exclude sărbătoarea de a fi împreună. La toate ritualurile din vie, au luat parte şi mai mulţi tineri din Arad.
sursa observatornews.ro