Prezent în județul Maramureș în aceste zile, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, împreună cu Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, cu Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu oficiali guvernamentali și parlamentari au făcut mai multe vizite de lucru. Barajul Runcu, Punctul feroviar de frontieră de la Câmpulung la Tisa care a fost redeschis anul acesta după 15 ani, în urma demersurilor realizate de Consiliul Județean Maramureș, Punctul de frontieră și podul rutier de lemn care face legătura dintre România și Ucraina, în Sighetu Marmației, au fost principalele vizite de astăzi.
În ceea ce privește realizarea proiectului “Pod peste Tisa, în zona Teplița din Sighetu Marmației”, premierul Nicolae Ciucă a declarat că guvernul va asigura finanțarea acestui obiectiv de investiții pentru a fi finalizat în vara lui 2024.
Proiectul noului Pod peste Tisa este asumat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, iar în luna iulie 2022 a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestui proiect.
În 15 noiembrie 2022, a fost finalizată proiectarea, iar pasul următor este adoptarea Hotărârii de Guvern pentru exproprierea terenului, după care vor fi demarate lucrările de execuție.
Odată cu realizarea noului Pod peste Tisa și a punctului de trecere al frontierei aferent, vor fi create noi conexiuni rutiere ale Maramureșului, României atât cu Ucraina, cât și cu partea de vest a Europei. Acest obiectiv de investiții are o importanță strategică pentru Maramureș, deoarece va contribui la dezvoltarea economică a județului, la intensificarea schimburilor comerciale internaționale și la creșterea calității vieții maramureșenilor.
Proiectul, în valoare de 147,9 milioane de lei, va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM – și va fi finalizat în 2024.
„Proiectul care a fost asumat la nivelul autorităților locale este unul foarte important și mă bucur că a existat această deschidere, astfel încât să se realizeze un parteneriat între autoritățile locale și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Este un model care, odată finalizat, va putea fi folosit și în alte demersuri de acest fel. Ceea ce este îmbucurător este că nu vorbim doar de realizarea infrastructurii podului, ci vorbim despre întreg proiectul care include și elementele tehnice ale punctului de trecere al frontierei cu parametri solicitați pentru intrarea în Spațiul Schengen. (…) Este nevoie în continuare de această coordonare între autoritățile locale și centrale pentru implementarea proiectelor care vin în sprijinul cetățenilor, în dezvoltarea economică e județului, a regiunii, iar atâta timp cât ne-am propus să susținem o economie care să se dezvolte avem nevoie de investiții, iar investițiile au nevoie de infrastructură”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în cadrul conferinței de presă susținută în Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației.
Din punct de vedere tehnic, Podul peste Tisa va fi format din două poduri paralele, cu o distanță de 3 metri între ele, un pod pentru fiecare sens de circulație, cu două benzi pe sens și o lungime totală de 261,20 metri. Proiectul prevede și realizarea a 1,2 kilometri de drum nou, construcția a 5 poduri de desecare, o intersecție de tip girație și un punct de frontieră cu parcare.
„Mulțumesc premierului Nicolae Ciucă pentru susținerea acestui proiect și pentru tot sprijinul pe care îl oferă județului Maramureș și proiectelor noastre pentru dezvoltarea județului.
De asemenea, mulțumesc Ministerului Transporturilor, conducerii CNAIR, consilierilor județeni și aparatului tehnic din cadrul Consiliului Județean Maramureș pentru susținerea acestui proiect și pentru efortul depus pentru concretizarea lui”, a transmis Ionel Bogdan.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș