”În anul 2017 ați publicat o știre unde eu personal am implicată într-un accident de circulație, iar șoferul a părăsit locul accidentului. Au urmat cercetări la fața locului iar apoi procese prin sălile de judecată.
Șoferul fugar de numește Grec Nicoară Horincă. De atunci și până acum au avut parte doar de drumuri, de suferințe atât de sănătate, cât și materiale. Vă reamintesc că în urma accidentului a izbucnit la secția UPU a spitalului din Borșa. Acolo soțul meu a fost bătut de mai mulți indivizi (este dosar penal nr. 1842/336/2019).
În dosarul penal al accidentului (2821/336/2019) s-a terminat. Judecătorii au dat sentința definivită: Grec Nicoară Horincă a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție pentru comiterea infracțiunilor de părăsirea locului accidentului sau ștergerea urmelor. Acum este dispărut, fiind căutat de poliție” este mesajul primit de la cititoarea noastră implicată în accidentul rutier din 2017.
Ce spune instanța
În baza art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelurile formulate de către inculpatul G. N. şi partea civilă T.D. împotriva Sentinţei penale nr. 175/2022, pronunţată de Judecătoria Vişeu de Sus la data de 14.03.2022 în dosar nr. 2821/336/2019, pe care o desfiinţează în parte, în latura penală în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului pentru unele infracţiuni, modalitatea de executare a pedepsei principale, şi în latura civilă a cauzei, cu privire la cuantumul despăgubirilor materiale acordate părţii civile T. D. pentru daune morale, şi, rejudecând cauza în aceste limite:
Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, aplicată inculpatului prin sentinţa penală apelată şi respune în individualitatea lor pedepsele principale componente, cu înlăturarea sporului de pedeapsă de 8 luni închisoare, iar mai apoi, În temeiul art. 396 alin. 6 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f) C.proc.pen., dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului G. N. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sub a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, şi vătămare corporală din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 din Codul penal, ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale, pentru care i s-au aplicat prin sentinţa apelată pedepsele principale de 1 an şi 6 luni închisoare şi 6 luni închisoare, şi pedepsele complementare şi accesorii cu conţinutul prev. de art. 66 alin. 1 lit. i) C.pen.
Înlătură aplicabilitatea în cauză a prevederilor art. 91 C.pen. Menţine pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare aplicată inculpatului G. N. pentru comiterea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia (faptă săvârşită la data de 6.07.2017), prev. de art. 338 alin. 1 C.pen., ce se va executa în regim de detenţie.
Majorează cuantumul despăgubirilor materiale pentru daune morale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente SC E. R. A. R. SA în beneficiul părţii civile T. D.(cu datele personale de identificare la dosarul cauzei) de la suma de 3.000 euro, în echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii efective, la suma de 30.000 lei. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de partea responsabilă civilmente SC E. R. A.R. SA împotriva Sentinţei penale nr. 175/2022, pronunţată de Judecătoria Vişeu de Sus la data de 14.03.2022 în dosar nr. 2821/336/2019. Definitivă. Pronunţată azi, data de 26 ianuarie 2023, prin punerea deciziei la dispoziţia participanţilor prin intermediul Grefei Curţii.
CITEȘTE ȘI: