Fermierii care protestează au ajuns la vama Halmeu, acolo unde, în mod simbolic, a fost punctul terminus al acțiunii de astăzi. Sute de agricultori, dar și utilaje, au străbătut drumul de la Turulung la Halmeu, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la politica CE cu privire la cerealele aduse din Ucraina. Iar asta nu a fost singura nemulțumire a fermierilor sătmăreni.
Fermierii au cerut ca guvernul României să negocieze cu Ucraina, pentru ca autoritățile din țara vecină să impună taxe mai mari pentru cerealele aduse în țara noastră, la fel cum s-a întâmplat și în Polonia. În plus, nici la capitolul despăgubiri fermierii nu sunt mulțumiți.
Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români. României i-a revenit suma de 10 milioane, dar aceasta, spun fermierii, este o compensație infimă, având în vedere că pierderile au fost calculate de căte ei la 200 de milioane de euro.
Fermierii vor și creștere cotei de subvenție la motorină. Iar femierii noștri se simt discriminați față de ceilalți agricultori din Uniunea Europeană.
„Dorim cât mai mulți bani europeni să vină spre noi și dorim să fim puși pe același palier cu fermierul din Europa. Noi ne considerăm discrimnați în ceea ce privește subvențiile și toate ajutoarele pe care le primim, nu mai vorbesc despre subvenția pe suprafață. Cred că suntem țara cu cea mai mică subvenție pe suprafață din Uniunea Europeană”, a declarat Radu Solduban, organizator.
La protest participă fermieri voluntari, dar și cei din Cooperativa Gospodarii Ghenciului, Cooperativa Agricolă Agro Chiș și Cooperativa Craidorolț. Lor li s-au alăturat fermieri din Sălaj, Maramureș și Bihor.