BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV VIDEO: Avem imaginile dezastrului din Borșa – Flăcările au izbucnit prima dată în turla bisericii de lemn ”Înălțarea Domnului”

O lumânare uitată în biserica de lemn de la Borșa este cel mai probabil cauza incendiului de ieri din Complex Borșa. Pompierii spun că focul deschis ar fi cauza care a mistuit din temelii lăcașul de cult, chiar în Ziua de Florii.

Totuși, încă se fac cercetări acolo, asta pentru că din primele imagini care au fost surprinse de trecători, biserica este cuprinsă de flăcări în zona acoperișului.

Iarna Baimareana

Fumul dens și flăcările apar în partea superioară a Bisericii ”Înalțarea Domnului”, dar și în zona acoperișului.

Bisericuța nu era monument istoric, ea a fost construită în anii 1980-1992, însă important este că lăcașul de cult avea asigurare. Mai mult decît atât, preoții și enoriașii vor construi noua biserică în următoarea perioadă din donații.

Ce spune oficial ISU Maramureș

Pompierii maramureșeni au intervenit la zece situații de urgență pe parcursul acestui sfârșit de săptămână. Cea mai importantă a fost intervenția la incendiul izbucnit duminică, 9 aprilie, la o biserică de lemn din Borșa. La sosirea pompierilor la fața locului, incendiul se afla în faza de ardere generalizată, atât la interiorul, cât și la acoperișul lăcașului de cult, cu posibilitate de propagare la imobilele învecinate.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au acționat patru echipaje de stingere, unul de intervenție și salvare de la înălțime și unul de prim ajutor EPA SMURD, de la Garda nr. 2 de Intervenție Borșa și Secția de Pompieri Vișeu de Sus. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime.

Cauza probabilă a fost focul deschis, în spații închise, probabil de la o lumânare.

În acest sens, reamintim câteva reguli de bază de prevenire a incendiilor, ce trebuie respectate de personalul lăcașurilor de cult, dar și de participanți, pe durata serviciilor religioase:

– accesul persoanelor în incinta lăcașului de cult se va face în limita capacității construcției;

– ieșirile trebuie să fie marcate vizibil şi menţinute libere, pentru evitarea producerii de accidente;

– pe timpul slujbelor religioase, ușile de acces/ evacuare vor fi menținute în poziție deschisă;

– aducerea la cunoştinţa enoriaşilor, la începutul şi pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, a măsurilor de protecţie antiincendiu specifice, îndeosebi a celor privind utilizarea focului deschis şi evitarea supraaglomerărilor;

– supravegherea permanentă, de către o persoană special desemnată, a zonelor în care se folosesc surse de foc deschis și a mijloacelor de încălzire, pe toată durata funcţionării lor, înainte de părăsirea şi încuierea bisericii;

– dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie pentru stingerea incendiilor şi menţinerea acestora în stare de funcţionare;

– parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze hidranții și accesul autospecialelor serviciilor de urgență;

– amplasarea lumânărilor și a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul suporturilor, ce nu se pot aprinde și la distanță de perdele, draperii, ornamente sau alte materiale combustibile.

Cetățenilor le recomandăm să respecte și următoarele reguli de prevenire a incendiilor în locuințele proprii:

– lumânările sau candelele aprinse trebuie să fie așezate într-un suport incombustibil (de exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile;

– în nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse!

– de asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot răni.

Încă de săptămâna trecută, pompierii desfășoară activități de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni sunt efectuate și la unități turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire urmăresc aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești, respectiv starea de funcționare a mijloacelor tehnice de primă intervenție și a instalațiilor cu rol de securitate la incendiu.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

FOTO / ACTUALIZARE: Pieton lovit pe trecere, în zona Semilună

Redactie

MATERIALE LEMNOASE în valoare de 100 mii lei CONFISCATE DE polițiștii maramureșeni specializați PE LINIE SILVICĂ. Amenzi de 200.000 lei (FOTO)

Vasile Dale

ACTUALIZARE: SUSPECTUL DE CRIMA A FOST SALTAT AZI. DUPA AUDIERI A FOST PUS IN LIBERTATE

Vasile Dale

2 mesaje

Poo aprilie 10, 2023 at 12:18 pm

Nu a fost de la lumanare. Daca ar fi fost asa ardea de jos in sus

Raspunde
Rigla aprilie 10, 2023 at 12:23 pm

Mana criminala. Au dat interlopii foc sa si puna preoti pe ai lor

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.