BREAKING NEWSImportant

Liceul Tehnologic Marmația din Sighetu Marmației în topul în Campionatului Reciclării, cel mai mare exercițiu național de mobilizare a școlilor și comunităților pentru reciclarea deșeurilor

Peste 2,6 milioane de deșeuri reciclabile au fost colectate de școlile din România în Campionatul Reciclării, prima campanie națională de educație pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanție-Returnare, care pune reflectorul pe școlile din țară ca primi agenți ai schimbării. Comunitățile din orașele României s-au mobilizat exemplar să colecteze deșeuri la aparatele automatizate din parcările magazinelor Kaufland, reușind să obțină astfel transformări în valoare totală de peste 250.000 de lei pentru 10 școli din 40 de județe ale țării.

Campania, inițiată de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO, s-a desfășurat începând cu luna aprilie, pe parcursul a 3 luni, reușind să vină în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde. În această perioadă, 31.965 elevi au participat la ore de educație pentru mediu, susținute de cele 4.165 cadre didactice pregătite în cadrul sesiunilor de formare pe tema gestionării responsabile a deșeurilor, organizate în Campionatul Reciclării. Elevii și cadrele didactice participante și-au mobilizat familiile și comunitățile, reușind să colecteze astfel peste 2.6 milioane deșeuri de ambalaje, cântărind 260.424 kg, din care 43.111 kg de ambalaje de plastic, 5.015 kg de deșeuri de metal și 212.298 kg de deșeuri de sticlă.

Pentru perseverența și mobilizarea elevilor și a comunității locale într-o campanie de reciclare exemplară, premiul cel mare al concursului, în valoare de 100.000 de lei, ajunge la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, județul Hunedoara. Premiul II, în valoare de 50.000 de lei, a fost câștigat de Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Târgul Secuiesc, județul Covasna. Premiul III merge către Şcoala Gimnazială Specială Paşcani, județul Iași. De asemenea, au fost acordate 7 premii regionale în valoare de 87.500 de lei, următoarelor instituții de învățământ: Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” din Medgidia, județul Constanța; Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” din București; Liceul Tehnologic Marmația, din Sighetu Marmației, județul Maramureș; Școala Gimnazială Nr.7 din Petroșani, județul Hunedoara; Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad, județul Vaslui; Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, județul Harghita.

Premiile obținute se vor concretiza prin investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ câștigătoare, de la dotarea claselor și a laboratoarelor de studiu, a terenurilor de sport, a curților școlilor, a bibliotecilor, și până la achiziționarea de softuri educaționale, laptopuri, table multimedia și videoproiectoare.

Una dintre cele mai ambițioase inițiative de educație pentru mediu din România, Campionatul Reciclării și-a propus să informeze și să familiarizeze populația cu noul mecanism de colectare și reciclare a deșeurilor, Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, care urmează a fi implementat începând cu 30 noiembrie 2023, potrivit informațiilor autorităților. În acest context, scopul principal al proiectului a fost promovarea colectării deșeurilor de ambalaj prin infrastructura de colectare pusă la dispoziție de Kaufland România, infrastructură care va fi un pilon important al SGR, Kaufland fiind singura rețea națională de retail din țară dotată complet cu automate de colectare a deșeurilor de ambalaje.

Campania, care a mobilizat 272 de școli din 40 de județe, s-a axat pe trei direcții cheie: colectarea separată a deșeurilor la aparatele de colectare automatizate de la Kaufland, organizarea de sesiuni de formare pentru Eco-Profesori și susținerea, de către aceștia, a unor cursuri de educație ecologică pentru Eco-Elevi.

Astfel, în Campionatul Reciclării, 4.165 cadre didactice au dobândit noțiuni de bază de educație ecologică la sesiunile de formare organizate de Asociația Act for Tomorrow, în cadrul cărora au fost pregătiți să susțină o oră de educație pentru mediu. În cea de-a doua etapă de educație ecologică a proiectului, cadrele didactice formate au adus subiectul gestionării responsabile a deșeurilor în sălile de clasă, pentru un număr total de 31.965 elevi, care au avut ulterior oportunitatea de a-și pune în aplicare cunoștințele, prin colectarea separată a deșeurilor la aparatele automatizate de la Kaufland. Lista completă a școlilor participante și punctajele obținute de acestea este disponibilă aici.

Prin implicarea lor activă în fiecare dintre aceste activități, elevii și cadrele didactice din școlile din România au reușit să devină adevărați agenți ai schimbării, lucrând împreună cu întreaga comunitate pentru a-și transforma școala într-un exemplu de implicare civică, responsabilitate și grijă față de mediu.

„Le mulțumim tuturor școlilor implicate în Campionatul Reciclării, care a însemnat mai mult decât un proiect. Campionatul Reciclării a reprezentat un real exercițiu de mobilizare comunitară, care ne-a demonstrat că școlile din România au o capacitate de organizare exemplară și că sunt acei agenți ai schimbării de care țara noastră are nevoie atunci când vorbim despre construirea unor orașe mai curate, în care deșeurile ajung să fie reciclate și privite ca o resursă valoroasă. Rezultatele din Campionatul Reciclării, determinarea cadrelor didactice, a elevilor și a familiilor acestora și felul în care școlile și comunitățile din România au reușit să se mobilizeze ne-au depășit cu mult așteptările și ne arată că există din ce în ce mai multă deschidere pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.” a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow

„Campionatul Reciclării este unul dintre cele mai de succes proiecte derulate de Kaufland România și partenerii noștri, care a avut ca obiectiv mobilizarea comunităților pentru a colecta deșeurile în automatele de colectare de tip RWM, existente în fiecare magazin Kaufland din țară. Felicităm toate școlile participante pentru mobilizarea exemplară de care au dat dovadă și pentru că au răspuns apelului nostru, prin care încurajăm colectarea deșeurilor, pentru a le da o nouă viață prin procesul de reciclare” a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Campionatul Reciclării a reușit să aducă românii mai aproape de infrastructura de colectare, să formeze cetățeni mai implicați și să mobilizeze comunitățile din întreaga țară în jurul unei misiuni comune: aceea de a contribui la orașe mai curate, în care deșeurile nu mai reprezintă o problemă, ci devin o resursă din care întreaga comunitate are de câștigat.

Act For Tomorrow este o asociație de mediu și sustenabilitate, înființată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilității civice și sociale în rândul cetățenilor, astfel încât aceștia să își îmbunătățească calitatea vieții într-un mod sustenabil, fără a periclita resursele generațiilor viitoare. Dezvoltă programe și proiecte de educație ecologică, colectare separată și reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri și dezvoltare comunitară.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.450 de magazine în 8 țări, 148.000 de angajați și o rețea de 167 de magazine în România. În 2021, Kaufland România a primit pentru a patra oară certificarea Best Buy Award, care atestă că este lanțul de magazine cu cel mai bun raport calitate – preț de pe piața locală. Kaufland deține și distincția Customers’ Friend pentru compania cu cele mai bune servicii pentru clienți, acordată de Institutul internațional ICERTIAS, în urma unei analize de piață. Obiectivul nostru este să aplicăm cele mai inovatoare tehnologii în domeniul retail, astfel încât clienții să se bucure de produse proaspete, la cel mai bun raport calitate-preț, prin promovarea sustenabilității și a produselor locale. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.

Te-ar putea interesa si

S-A DECIS: Toate școlile din Baia Mare intră în sistem ONLINE din cauza confirmării a 2 cazuri de meningită meningococică

Vasile Dale

ACTUALIZARE IMPACT VIOLENT: TREI MASINI AVARIATE LA VISEUL DE JOS. DOUA PESOANE RANITE (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

OFICIAL – CÂTĂ MINTE… 276 băimăreni au pus ștampila pe Dolha deși s-a ”dat accidentat” cu câteva zile înainte de vot

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.