Premierul Marcel Ciolacu a solicitat, astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, desfiinţarea unor instituţii, precum şi suspendarea din funcţie a unor şefi în contextul dosarului Căminele Groazei. Sunt județele unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, „toate sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru”, a spus Ciolacu. De altfel, încă de ieri, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan a cerut public demisiile conducerii DGASPC Maramureș.
”Deși conducerea DGASPC Maramureș ne-a informat în data de 13 iulie 2023 că directorul adjunct a efectuat un control la centrul din localitatea Bărdești, județul Mureș, iar cei 23 de beneficiari se află la locația contractată, în data de 14 iulie 2023, AJPIS Mureș a transmis către DGASPC Maramureș o adresă privind faptul că cei 23 de adulți, pentru care au fost externalizate serviciile sociale, sunt de fapt într-o altă locație, neautorizată, în Târgu Mureș, strada Cornești” a transmis Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Maramureșul nominalizat de premier
Potrivit premierului, cele mai multe asemenea cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, mai ales în Sectorul 1 din Bucureşti.
„Solicit noului Ministru al Muncii ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din aceste județe, plus șeful agenției municipale București să fie urgent suspendați in funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare”, a afirmat Ciolacu.
„Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru. Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce privește condițiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luați aceeași măsură în cazul șefului acestei instituții. Părerea mea e că trebuie să fim mult mai curajoși și să începem să desființăm instituții cu totul, care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor”, a adăugat acesta.
De asemenea, Ciolacu a cerut președinților de consiliu județeni din județele menționate să înceapă să schimbe „toți acești directori din funcții„: „este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales.
De asemenea, domnul secretar de stat Bogdan Despescu a anunțat că a dispus deja controalele la inspectoratele județene de poliție din Arad, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și la nivelul Poliției Capitalei. Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei, de aceea urmează cealaltă parte esențială: modificarea legislației privind acreditarea, monitorizarea și controlul acestor centre”.
CITEȘTE ȘI:
2 mesaje
Premierul a aflat că in România se muncește și la negru . Unde a fost acest cetățean timp de 33 de ani , de când munca la negru este practică obișnuită in România? S-a pornit pe demiteri și demisii ,foarte bine,revenim la sistemul de rotire a cadrelor. Când se va termina această acțiune lucrurile vor intra in normal, adică va fi că înainte sau și mai rău. Cat timp țara va fi condusă de incompetenți sa nu va așteptați la mai bine.
Foarte socant ca exista munca la negru in Romania ce sa zic, cand jumate veniturile ti le ia statul si preturile sunt mai mari decat in germania, Austria, Spania etc. E socant ca oamenii nu vor sa mai fie jefuiti de stat pentru pensiile lor nesimtite.