Important

Cum fac antreprenorii față stresului și ce să faci pentru a-ți reduce anxietatea

Stresul și anxietatea sunt probleme frecvente pentru antreprenori, deoarece aceștia se află într-o continuă incertitudine în lumea afacerilor, piața fiind dinamică și imprevizibilă.

Aceste probleme pot afecta nu numai sănătatea mentală și emoțională a antreprenorilor, ci și performanța afacerii lor. De aceea, ei sunt mereu în căutare de noi modalități prin care să facă față stresului și să își reducă anxietatea.

În acest articol vei găsi principalele tehnici prin care poți face asta și vei vedea ce beneficii îți pot aduce atunci când le aplici.

Terapia pentru stresul antreprenorial – principala soluție prin care poți răzbate
Terapia poate fi un instrument util pentru a-i ajuta pe antreprenori să-și gestioneze stresul și anxietatea și să își îmbunătățească capacitatea de a lua decizii.

Poți explora diferite moduri de lucru cu terapeutul tău, pentru a ajunge să-ți gestionezi mai eficient emoțiile, să elimini stresul și să te eliberezi de anxietate.

Iată ce recomandă terapeuții celor care se confruntă cu stresul antreprenorial

  1. Folosește un jurnal pentru a-ți exprima emoțiile

Scrierea unui jurnal poate fi o metodă extraordinare de a-ți păstra notițe, pentru a nu uita ceea ce ai de făcut, programul unui antreprenori fiind destul de încărcat. Însă este și o oportunitate terapeutică de a te elibera.

Crearea unei liste de activități sau a unui set de obiective te poate ajuta să menții, de asemenea, direcția. Toate aceste lucruri te pot motiva, deoarece poți urmări gradual evoluția pe care o ai, pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.

De asemenea, scrierea într-o manieră sinceră, liberă, despre cum te simți, ce te stresează sau simpla notare a gândurilor tale, te ajută să identifici factorii stresori și punctele de presiune sau, uneori, chiar te pot conduce spre o nouă idee pentru a-ți îmbunătăți afacerea.

  • Fă exerciții fizice cât mai des

Exercițiile fizice eliberează endorfine care te pot face să te simți mai bine. În plus, există o mulțime de alte modalități de a te pune în mișcare, fără a ajunge la sala de sport. Practicarea jogging-ului sau yoga pot fi modalități de a te elibera de stres și de a te concentra pe latura pozitivă a vieții tale, canalizând energia într-un mod sănătos.

Dacă sună prea intens pentru tine, începe simplu, prin a alege să mergi pe jos la birou, dimineața sau prin a programa o plimbare de prânz în cel mai apropiat parc de lângă biroul tău.

  • Găsește sprijin și alinare în anturajul tău, în echipa ta sau în exterior  

Întotdeauna e mai eficient să lupți cu o problemă atunci când ești înconjurat de oameni care te susțin. Trebuie să știi că nu eşti singurul care se confruntă cu stresul și anxietatea din postura de antreprenor.

Poate că nu ai o echipă foarte numeroasă sau nu ai prieteni foarte mulți, însă există acolo în societate mii de oameni care au trecut, sau trec, prin ceea ce simți tu. Găsește un eveniment alături de care să mergi cu echipa și să cunoști și alți antreprenori, alți colegi de breaslă sau chiar să îți faci cunoștințe alături de care să îți poți împărtăși frustrările.

Fiecare om poate avea o perspectivă nouă și diferită despre cum să rezolvi o problemă. Sau cel puțin va fi acolo lângă tine atunci când vei avea nevoie de suport, trecând prin aceleași senzații ca și tine.

  • Învață să spui NU!

Aceasta este poate una dintre cele mai presante probleme pe care le întâmpină un antreprenor. Cu toții trebuie să învățăm să spunem nu din când în când. Flexibilitatea și acceptarea dusă la extrem poate cauza probleme financiare, emoționale și chiar probleme de sănătate.  

Nu poți fi peste tot în același timp și nici nu poți rezolva fiecare problemă care apare. La fel cum nu poți ajuta chiar pe toată lumea și nu poți colabora chiar cu oricine. Nu te simți rău dacă anulezi o întâlnire, îți iei o zi liber pentru a avea grijă de tine și de familia ta sau pentru a-ți petrece timp așa cum îți place.

Nu trebuie ca totul să fie perfect și trebuie să înțelegi că nu vei putea mulțumi oricum pe toată lumea, indiferent ce ai face.

  • Învață puterea echilibrului

Pare destul de simplu de spus din exterior să ai grijă de tine. Însă, în viața unui antreprenor, echilibrul este o linie foarte subțire. Gândește-te la cum arată o zi la biroul tău și pune-ți apoi următoarele întrebări:

  • Dormi destul de mult pentru a funcționa?
  • Mănânci suficiente alimente sănătoase, care să completeze dieta ta de preparate și fast-food care de mute ori înlocuiesc masa, fiind mult mai accesibile și rapide?
  • Petreci suficient timp cu familia, cu cei mici și cu partenerul de viață?

Gândește-te la aceste lucruri în așa fel încât să le poți echilibra cu viața profesională. O dietă proastă, lipsa somnului și alți factori pot avea un efect negativ puternic asupra bunăstării tale.

Nu ezita să ceri ajutor dacă ai nevoie!

Este foarte important să înțelegi ce poți face singur și ce nu poți. Iar acolo unde simți că ai nevoie de ajutor, să ceri efectiv suport și sprijin din partea unui specialist.

Poți începe să lucrezi chiar azi pe problemele tale, unde ai nevoie de ajutor, apelând la un psiholog sau un terapeut specializat pe problema ta.

Acum e mult mai simplu să faci asta, deoarece există platforme online de specialitate, unde poți apela la servicii de terapie prin video-conferință.

Cea mai nouă platformă de profil este Psiholog.ro. Aici vei găsi o mulțime de specialiști în diferite arii de expertiză și vei putea să alegi dintr-o gamă vastă de specializări.

Intră pe www.psiholog.ro și găsește-ți acum terapeutul potrivit care să te ajute să elimini stresul antreprenorial și anxietatea din viața ta!

Te-ar putea interesa si

ANUNȚ VITAL: Furnizarea apei potabile, întreruptă pentru lucrări de modernizare pe bd. Regele Ferdinand (între bd. Republicii și Aleea Mărășești)

Redactie

Gheorghe Șimon, deputat: „Bolnavii cronici din România nu rămân fără medicamente și terapii”

Redactie

Activitatea O.M.D. Maramureș a dus la creșterea atractivității turistice a județului

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.