Important

DOAR ÎMPREUNĂ PUTEM REUȘI: IPJ, gazda dezbaterii privind măsuri în reintegrarea în familie şi în comunitate a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a fost luni, 6 noiembrie, gazda evenimentului anual dedicat dezbaterii privind cele mai eficiente măsuri în reintegrarea funcțională în familie, în comunitate și pe piața muncii, a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Evenimentul nu putea să aibă loc fără participarea specialiștilor care lucrează cu aceste persoane. Astfel ne-au onorat cu prezența instituțiile partenere în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2022-2024: Penitenciarul Baia Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare, Serviciul de Probațiune Baia Mare, Agenția Județeană de Ocuparea Forței de Muncă, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Centrul de Cercetare al Universității de Nord Baia Mare, Asociația Vis Juventum.

Pornind de la premisa că fiecare om merită o a doua șansă, că binele colectiv depinde de binele individual și viceversa, s-au creat politici sociale prin care persoanele care au încălcat legea să poată deveni cetățeni funcționali în societate după liberare. Iar acest lucru nu se poate realiza decât împreună, prin educație, prin consiliere, prin oferirea unui loc de muncă care să asigure un trai decent, pentru a se evita revenirea la comportamentele infracționale. Acesta a fost scopul întâlnirii, dezbaterea, prezentarea măsurilor eficiente în reintegrarea socială a persoanelor care au primit pedepse privative de libertate.

Partenerii au prezentat cele mai relevante activități desfășurate, exemple de bună practică în reintegrarea socială, dar și de colaborare între instituții.

Este important ca fiecare dintre noi să înțelegem că stigmatizarea unei persoane care a petrecut niște ani în penitenciar sau a membrilor familiei acesteia, nu face decât să le excludă din societate și să creeze un cerc vicios din care acestea să nu mai poată ieși, pentru ca lipsa mijloacelor legale de asigurare a traiului zilnic le va împinge să revină la comportamentele infracționale.

Te-ar putea interesa si

Noi decizii ale CJSU Maramureș: În Boiu Mare, Petrova, Vișeu de Jos, Ardusat și Recea devine obligatorie purtarea măștii de protecție, iar şcolile trec în scenariul 3

Redactie

FOTO/VIDEO EXCLUSIV – FRICĂ DE LOCKDOWN? Băimărenii au luat cu asalt magazinele de… bricolaj. Cozi ca în comunism la carne, lapte și pâine

Vasile Dale

SPIRIT CIVIC ÎN BAIA MARE: Furt dintr-un autoturism, împiedicat de un bărbat din Baia Sprie

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.