BREAKING NEWSRecomandate

Un atac cibernetic a blocat două spitale din Maramureș (VIDEO)

15 spitale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă după ce în această dimineață ar fi fost un atac cibernetic.

Printre cele 15 spitale, cel puțin patru sunt din București. Este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni și Spitalul Clinic 2 CF.

În Maramureş sunt afectate Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal Sighet. Aceste spitale au închiriat acest sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Problema este că medicii nu pot introduce datele pacienților în sistem și nu pot deconta banii de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

De aceea, sunt întârzieri foarte mari. Se așteaptă foarte mult la camerele de gardă, iar pacienții și-au pierdut răbdarea, în condițiile în care și în mod normal timpul de așteptare este mare.

Autoritățile fac investigații pentru a depista sursa atacului cibernetic și cine sunt autorii acestuia.

Spitalele afectate de atacul cibernetic
​Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa
​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB)
​Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa
​Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
​Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste
​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
​Institutul Clinic Fundeni
​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
​Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
​Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
​Spitalul Clinic Colţea
​Spitalul Municipal Medgidia
​Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

DNSC a fost informată în această dimineaţă, de către o firmă care oferă servicii informatice către mai multe unităţi medicale din ţară, cu privire că au fost atacaţi cibernetic. În aceste momente, cel puţin 15 spitale au activitatea fie întreruptă, fie cel puţin încetinită din cauza acestor probleme.

În spitale s-a întrerupt folosirea sistemului, nu mai funcţionează internetul şi nu mai pot fi înregistrate nici serviciile medicale. Unele unităţi medicale au ales să lucreze ca pe vremuri, completând documentele de mână, ca mai apoi să le introducă în sistem, după remedierea problemei.

Anunţul Ministerului Sănătăţii
Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

”Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Te-ar putea interesa si

BĂTAIA DE JOC A UNGARIEI: Refugiaţii ucraineni care nu deţin paşaport biometric rămân în România. Cozi uriaşe în vămile din vest (actualizare)

Redactie

TENTATIVĂ SUICID: Salvat din apele Săsar-ului de pompierii militari din Baia Mare (foto/video)

Vasile Dale

ACCIDENT LA DUMBRĂVIŢA: Motociclist din Cehia lovit de un tractor (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

3 mesaje

mo februarie 12, 2024 at 12:15 pm

firma „de partid” ?

Raspunde
dan februarie 12, 2024 at 3:21 pm

Luati cu paine! Ca asa s-a luat si cand au facut contractele de gazduire.

Raspunde
ion februarie 13, 2024 at 1:34 pm

Probabil firme care vor contracte de securitate sau sa presteze servicii IT. ataca sistemele ca mai apoi sa convinga statul ca au nevoie de ei. SRI trebuie sa fie atent la ce contracte o sa se semneze dupa treaba asta si sa investigheze de aproape acei baieti sa vada daca nu cumva ei au fost.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.