Important

Eveniment regional de diseminare și promovare la Penitenciarul Baia Mare

     În data de 20.03.2024, începând cu ora 09:00, Penitenciarul Baia Mare va organiza Evenimentul regional de diseminare și promovare a rezultatelor Proiectului „Correctional”, la sala Silver a Hotelului Romanița, în localitatea Recea. 
     Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitatea sa de Promotor de Proiect, în parteneriat cu șase instituții din România, respectiv: Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Târgu Mureș, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Direcția Națională de Probațiune și cinci entități norvegiene, a gestionat proiectul „Correctional” în valoare de 24.750.000 de euro, în perioada 2019 – 2024.

    Proiectul a fost finanțat din fonduri ale Mecanismului Financiar Norvegian             2014 - 2021, prin Programul „Justiție”, administrat de Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program. Scopul proiectului a fost acela de a îmbunătăți capacitatea sistemelor corecționale (penitenciar și de probațiune) și de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin aplicarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.
      Implementat cu succes de sistemul corecțional norvegian, principiul „seamless” reprezintă un concept nou care va fi pus în practică pentru prima dată în România prin proiectul „Correctional”. Aplicarea principiului „seamless” va conduce la o cooperare structurată și adecvată între sistemul penitenciar și cel de probațiune, precum și la o colaborare consolidată a acestora cu autoritățile locale și partenerii comunitari, pentru asigurarea unei abordări integrate a intervențiilor specifice și a unei tranziții line a delincvenților din penitenciar în comunitate, cu sprijinul serviciului de probațiune.   

Componenta de infrastructură cuprinsă în proiect constă în construirea unui Complex Corecțional în care pot fi cazați 420 de deținuți, cuprinzând o unitate de detenție cu un centru pilot de auto-gospodărire și un pavilion multifuncțional pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială, însumând o suprafață de 5852,68 mp. Totodată, se are în vedere derularea de activități specifice care vor conduce la creșterea nivelului de responsabilitate și capacitatea de decizie a persoanelor custodiate, precum și la pregătirea acestora pentru dobândirea autonomiei și rezilienței necesare la liberarea din penitenciar.
Pavilionul multifuncțional va oferi spațiile pentru derularea activităților în parteneriat cu reprezentanții Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și ai comunității locale pentru deținuți, foști deținuți și persoane aflate în supravegherea serviciilor de probațiune – se arată în comunicatul semnat de comisar șef de penitenciare Mircea Spiridon.

Te-ar putea interesa si

FOTO: Pâine de casă ca în Maramureș la Târgul “Bun de Maramureș”

Redactie

FOTO, VIDEO: Ziua Porţilor Deschise, dedicată Zilei Poliţiei Române

Redactie

Organizaţia de Management al Destinaţiei Judeţene Maramureş susţine antreprenoriatul feminin

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.