BREAKING NEWSRecomandate

Rechizitoriu DNA, protecție transportatori: Unul este din Maramureș – Lotul de 5 inspectori de trafic rutier au fost trimiși în judecată

Într-o cauză disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatele nr. 952/VIII/3, 954/VIII/3 din 04 octombrie 2023 și 958/VIII/3 din 5 octombrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

ORHA IOAN, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului teritorial Maramureș, cu privire la comiterea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

– luare de mită în formă continuată,

BAICU SORIN GELU, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului teritorial Bihor, cu privire la comiterea infracţiunilor de:

 abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

ŢEPELE CRISTIN VIOREL, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului teritorial Bihor, cu privire la comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

ZEHAN FLORIN MIHAI, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, cu privire la comiterea infracţiunilor de:

 folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

POPOVICI FLORIN MĂDĂLIN, viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor, cu privire la comiterea infracțiunilor de:

 complicitate la dare de mită,

efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2023, inspectori de trafic din cadrul ISCTR – Inspectoratul Teritorial 4, printre care și inculpații menționați mai sus, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele care urmau să se desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare a acestora cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depasirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport, etc.).

În legătură cu modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, inculpații Orha Ioan și Ţepele Cristin Viorel, direct sau prin intermediari (ex. inculpatul Popovici Florin Mădălin), ar fi primit de la reprezentanţii unor operatori de transport sume de bani (până la 20.000 lei, în cazul inculpatului Ţepele Cristin Viorel) sau alte foloase necuvenite.

În perioada aprilie 2022 – august 2023, inculpatul Popovici Florin Mădălin, în calitate de viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor, ar fi administrat în fapt o societate comercială care activa în domeniul transportului rutier și ar fi efectuat mai multe operațiuni comerciale, ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Procurorii anticorupție au încheiat şi acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

POP MIRCEA MIHAI, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

ȘOFRON VASILE, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 1 (un) an închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani și interzicerea unor drepturi (în cazul inculpatului Pop Mircea Mihai),

– 1 (un) an și 2 (două) luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani (în cazul inculpatului Șofron Vasile).

În dosarul iniţial continuă cercetările cu privire la mai multe persoane, printre care și cele menționate în comunicatele anterioare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii              nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Te-ar putea interesa si

SE ÎNTÂMPLĂ LA SIGHETU MARMAŢIEI / ACTUALIZARE: Bătrân învineţit în bătaie la UPU (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

ÎNFIORĂTOR: Bărbat găsit decedat cu capul în jarul focului, la o stână din Petrova

Vasile Dale

Cosmin Butuza (PSD): ”România guvernată de Dreapta Unită ține școlile închise, procedând invers decât restul Europei”

Vasile Dale

1 mesaj

mo martie 25, 2024 at 5:33 pm

hai ca ati aratat ca lucrati si voi ceva, dar de judecatorul din Sighet care aproape l-a scapat ca fiind curat ca lacrima(lui Ovidiu) pe DIRECTORYL Aramis nu ne spuneti nimic? sau e prea mare pestele ala pt. DNA?voi numa de cozile astea de lopata va ocupati, ca nu dau dreptul?!

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.