A fost COD ROȘU în Maramureș! A fost vijelie iar grindina căzută – de mărimea unui ou – a distrus zeci de autoturisme. Cititorii noștri ne-au semnalat că nimeni nu a fost avertizat pe telefonul mobil.
”A fost sinistru. Am bănuit că vom fi avertizați că urmează cod roșu. Avertizări nu am primit” este mesajul unui cititor din Vișeu de Sus
”Sistemul Ro-Alert? O glumă bună. A avut un decalaj de 20 de minute în zona Tg Lăpuș” este alt mesaj.
Același lucru și pe Valea Ruscovei. ”Noroc că am citit că ați publicat codul roșu pe site-ul dvs. și mi-am acoperit mașinile cu pături. Vedeam că e negru și că vine ce urât de tot. Ro-Alert pe telefon… nimic” este un alt mesaj primit.
Așteptăm explicațiile oficiale ale celor care au în administrare acest sistem RO-ALERT! Nu este prima dată cu funcționează anapoda și oamenii primesc avertizări după ce a trecut furtuna.
PRECIZARE DIN PARTEA ISU MARAMUREŞ
Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la mesajele transmise prin sistemul RoAlert la nivelul județului Maramureș, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
La data de 10 iunie 2024, în urma avertizărilor now casting de COD ROȘU emise de către Administrația Natională de Meteorologie, sub incidența cărora s-au aflat mai multe localități din județul Maramureș, pentru protecția populației au fost transmise 2 mesaj de informare publică, prin intermediul sistemului RoAlert.
Scopul mesajelor a fost acela de anunțare a cetățenilor județului Maramureș, dar și a celor care au tranzitat această zonă asupra manifestării vremii nefavorabile care putea pune în pericol vieți și bunuri.
Precizăm faptul că cele două mesaje au fost transmise la doar 3 minute de la primirea notificărilor de la ANM, astfel:
1 avertizare COD ROȘU, creată de ANM, a fost transmisă la ora 19:35;
1 avertizare COD ROȘU, creată de ANM, a fost transmisă la ora 18:59.
Ambele avertizări au respectat zonele create de emitentul acestora.
Asigurăm cetățenii maramureșeni de faptul că autoritățile competente depun permanent eforturi pentru asigurarea stabilității sistemului și funcționării acestuia la parametri optimi și manifestă rigurozitate pentru furnizarea cu celeritate a informaților despre producerea unor situații de urgență în zona de competență.
Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de oră, informații relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administrația Națională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și alte instituții cu rol și competențe în domeniul managementului situațiilor de urgență), dar și de către apelanți ( martori ai situațiilor în speță), atent verificate și documentate.
Dezactivarea opțiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență, ce va pot pune viața in pericol.
INFO BACKGROUND
Încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert ( septembrie 2018), Fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.
Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.
Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.
Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.
CITEȘTE ȘI.
1 mesaj
Eu am primit avertizarea (Somcuta Mare) cand era furtuna mai puternica.