În fapt, în data de 24 mai 2024, la ora 19:45, o patrulă de grăniceri ucrainieni a depistat la o distanţă de 10 metri faţă de linia de frontieră dintre Ucraina şi România pe direcţia stâlpului de frontieră nr. 406, două persoane care se deplasau către teritoriul României, ulterior identificate în persoana inculpatului şi a martorului ##### Nezhyzhym. Unul dintre grănicerii ucrainieni, soldat Yevhen Moryliak, a acţionat în vederea reţinerii celor două persoane, însă acestea s-au împotrivit, context în care inculpatul l-a deposedat şi ameninţat de/cu arma din dotare, respectiv un pistol marca ####-12R, calibru 9 mm, cu încărcător aferent şi 5 gloanţe, după care au fugit în România, efectuând 5 focuri de armă în direcţia militarului.
Cum au fost prinși de polițiștii de frontieră maramureșeni
În aceeaşi zi, în jurul orei 20:40, Punctul de Contact Porubne din cadrul Poliţiei de Frontieră din Ucraina a informat dispeceratul S.P.F. Poienile de Sub Munte cu privire la evenimentul în cauză. În acest context, în jurul orelor 21:30, polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Poienile de sub Munte, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona denumită ,,##### Socolău” situată în extravilanul comunei Poienile de Sub Munte, au depistat şi reţinut 3 cetăţeni ucrainieni, identificaţi în persoana martorului ##### Nezhyzhym şi a numiţilor ###### Nikitenko şi ######## Hryniv, care au declarat că au trecut fraudulos linia de frontieră dintre Ucraina şi România pe fondul războiului. Din discuţiile purtate cu martorul ##### Nezhyzhym reiese faptul că, în data de 25.05.2024, în scopul de a fugi de război, acesta s-a deplasat împreună cu inculpatul ####### ###### către linia de frontieră dintre Ucraina şi România, în apropierea căreia au fost depistaţi şi somaţi în vederea reţinerii de către grănicerii ucrainieni. Numitul ##### Nezhyzhym a reuşit să fugă pe teritoriul României, fără a observa ce s-a întâmplat cu inculpatul ####### ######.
În data de 25.05.2024, în jurul orei 00:40, polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Poienile de sub Munte, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona denumită ,,#### Ricii” situată în extravilanul localității Poienile de sub Munte la o distantă de circa 11 km de la linia de frontieră spre interior, pe direcţia stâlpului de frontieră cu numărul 406, au interceptat şi reţinut 3 cetăţeni ucraineni, în persoana inculpatului ####### ###### şi a numiţilor ########## ##### şi Vasylchuk #######, care au declarat că, pe fondul războiului, au trecut fraudulos linia de frontieră dintre ####### şi ####### pe direcţia stâlpului de frontieră cu nr. 406. De asemenea, inculpatul a susţinut că are în bagajul personal un pistol pe care l-a sustras de la un grănicer ucrainean care a încercat să-l reţină pentru a-l împiedica să treacă fraudulos frontiera de stat. Inculpatul a mai arătat că a fost lovit de către grănicer cu patul armei şi împuşcat cu bile de cauciuc în zona capului şi umărului drept. În continuare, poliţiştii au efectuat controale corporale şi ale bagajelor, ocazie cu care asupra inculpatului a fost identificat şi ridicat un pistol marca ####, model 12R, de calibru 9 mm P.A., cu ##### #####, având încărcătorul gol, în stare de funcţionare. Acesta a fost introdus în Camera de Corpuri Delicte din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Maramureș, fiind restituit proprietarului după expertizare (f. 25, 109, 154). Din verificările efectuate rezultă că persoanele în cauză nu figurează ca fiind intrate legal în ####### sau cu alte menţiuni în bazele de date eSIF. Întrucât prezenta plăgi prin împuşcare la nivelul capului şi umărului drept, inculpatul a fost transportat la Spitalul oraşenesc Vișeu de Sus în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Ce a declarat inculpatul
Inculpatul a declarat că, în data de 24.05.2024, împreună cu numitul Nezhyzhym #####, pe timpul deplasării către linia de frontieră, cu scopul de a trece ilegal frontiera din Ucraina în România, când aplicatia GPS le-a indicat că mai aveau 200 de metri până la linia de frontieră, în spatele lor au auzit somaţiile verbale ale grănicerilor ucraineni, după care aceştia au executat două focuri în plan vertical şi 6 focuri împotriva celor doi. Unul dintre grăniceri a reuşit să-l imobilizeze pe inculpat şi să îi aplice mai multe lovituri, printre care şi o lovitură cu patul de la pistol, în zona capului, conflictul desfăşurându-se la aproximativ 100 m faţă de linia de frontieră. Întrucât a tot primit lovituri, a încercat să se apere, astfel că l-a prins pe grănicer de mână, i-a luat arma şi l-a ameninţat să stea jos, după care a trecut frontiera în România, fără să-l mai vadă pe Nezhyzhym #####. Pe timpul coborârii, inculpatul a verificat arma, constatând că încărcătorul era gol. Pe timpul deplasării pe teritoriul României, inculpatul s-a întâlnit cu alţi doi cetăţeni ucraineni împreună cu care şi-a continuat deplasarea până în momentul în care au fost interceptaţi de polițiștii de frontieră maramureșeni. Pe timpul efectuării controlului bagajelor, poliţiştii au descoperit în bagajul inculpatului un pistol, despre care acesta a spus că l-a sustras de la grănicerul ucrainean, ulterior poliţiştii l-au ridicat în vederea cercetărilor.
Sentința
Instanţa dispune condamnarea inculpatului astfel:
-pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin.2 c.pen., cu aplic. art. 396 al. 10 C. pr. pen., la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare;
– pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată, prev. şi ped. de art. 271 alin.1 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, cu modificările şi completările ulteriorare, cu aplic. art. 38 alin.1 c.pen. şi art. 396 al. 10 C. pr. pen., la pedeapsa de 2 ( doi) ani şi 6 ( şase) luni închisoare.
În temeiul art. 38 alin.1 şi art. 39 al. 1 lit. „b” C. pen. va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare la care se adaugă un spor de 2 (două) luni închisoare, inculpatului urmând să i se aplice pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare.
Se dispune totodată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi se stabileste un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.
În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la Primăria Oraşului Vișeu de Sus în condiţiile stabilite de Serviciul de Probaţiune.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii,
Citește și: