În toamna anului 2024, pe 1 octombrie, la sediul Primăriei Poienile de Sub Munte au fost percheziții efectuate de polițiști sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus. Un angajat al instituției publice era suspectat că ar fi încasat banii pe sancțiunile contravenționale aplicate de polițiștii de la rutieră, doar că banii nu mai ajungeau în conturile statului ci în buzunarul funcționarului public.
La momentul respectiv, într-un comunicat se transmitea faptul că activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal care viza comiterea infracțiunii de delapidare.
I. ”În calitate de funcționar public în cadrul Primăriei comunei Poienile de Sub Munte, inculpatul, angajat pe funcția de inspector superior în cadrul Compartimentului Financiar, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, respectiv în perioada 17.01.2022-26.09.2024, în exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea O.M.F.P. 2634/05.11.2015, privind documentele financiar contabile, a emis chitanțe fiscale prin completarea olografă, semnarea acestora şi aplicarea ştampilei Compartimentului Impozite şi Taxe Locale, însușindu-și în interes personal sumele primite de la un număr de 120 persoane, reprezentând contravaloarea amenzilor contravenționale. Toate acestea întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare.
II. În calitate de funcționar public în cadrul Primăriei comunei Poienile de Sub Munte, inculpatul angajat pe funcția de inspector superior în cadrul Compartimentului Financiar, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, respectiv în perioada 19.05.2022 – 31.07.2024 a întocmit în fals 21 de adrese. Toate acestea întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de fals intelectual.
După percheziții inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore iar apoi procurorul a dispus măsura controlului judiciar. Prin Dispoziția Primarului comunei Poienile de Sub Munte nr. 629 din 02.10.2024, inculpatul a fost suspendat din funcția deținută în cadrul Primăriei comunei Poienile de sub Munte pe perioada executării măsurii preventive a controlului judiciar. După ce i-au fost puse măsuri asiguratorii pe conturi Inculpatul a achitat integral prejudiciul în sumă de 78.527 lei și valoarea estimată a cheltuielilor judiciare în sumă de 3.000 lei.
Ce spune instanța
BUMBAR VASILE | Inculpat |
Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În temeiul art. 396, alin. 2, alin. 10 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul B.V. după cum urmează: 1. La o pedeapsă de 2 ( doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (120 de acte materiale), 2. La o pedeapsă de 1 (unu ) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (21 acte materiale). 3. La o pedeapsă de 1 (unu) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals (21 acte materiale).
În temeiul art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal contopeşte pedepsele principale stabilite prin prezenta hotărâre, aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care va adăuga sporul obligatoriu de 8 luni (1/3 din celelalte pedepse stabilite, respectiv 1/3 din 24 luni ) astfel că în final aplică inculpatului pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. În temeiul art. 45 alin. 2 şi alin. 3 lit. a, art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b, lit. g din Codul penal, interzice va inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare, pentru un termen de 3 ani, termen de supraveghere stabilit potrivit art. 92 alin. 1 Cod penal, termen ce se va calcula conform dispoziţiilor art. 92 alin. 2 Cod penal. Potrivit art. 93 alin. 1 Cod penal obligă pe inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta; b) sa primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal instanţa obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Maramureş ori organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, instanţa va obliga inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei comunei Poienile de Sub Munte sau în cadrul Primăriei Comunei Repedea.
Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în data de 10 aprilie 2025.
Citește și:
1 mesaj
Familie de infractori .Fiul sau acum lucreaza la casierie,alt condamnat cu suspendare. Au facut averi care nu se pot justifica! Nimeni din familia lor nu a lucrat vreodata la privat.