O tânără din Borșa, a fost exmatriculată de la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, ca urmare a verificărilor și propunerii polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș.
Polițiștii Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș pun în permanență în aplicare prevederile O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne și au efectuat verificări ale tuturor candidaților declarați „Admis” la sesiunea aprilie – iulie 2024.
Facem precizarea că fiecare candidat este informat cu privire la procedura de cunoaștere a candidaților declarați „Admis”, iar tânăra din Borșa și-a manifestat acordul cu privire la efectuarea de verificări, cunoscând că, în situația în care vor rezulta aspecte contrare celor declarate ori se va stabili neîndeplinirea cumulativă a condițiilor de recrutare, nu va fi înmatriculată, chiar dacă rezultatele obținute la concursul de admitere ar fi permis acest fapt, cu suportarea cheltuielilor de întreținere și de instruire pe timpul școlarizării.
Deși a manifestat perseverență pentru a deveni polițistă, în cadrul verificărilor efectuate ulterior admiterii s-a stabilit faptul că în sesiunea octombrie – decembrie 2022, în timp ce susținea proba scrisă a concursului de admitere în instituțiile de învățământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne, a fost eliminată din concurs întrucât a intenționat să prejudicieze procedura de concurs și rezultatele celorlalți candidați, cu scopul de a obține un rezultat fals, care să conducă la declararea ca admis la concursul de admitere. În fapt, cu ajutorul dispozitivelor și mijloacelor tehnice descoperite asupra sa în timpul susținerii probei teoretice, aceasta a încercat să obțină informații de la o sursă externă.
În urma tuturor aspectelor care au reieșit în cadrul verificărilor s-a stabilit că tânăra nu are un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist și nici conduita respectiv obligațiile etice ale acestei profesii. Astfel, instituția de învățământ a fost informată cu privire la neîndeplinirea condițiilor cumulative, dispunând exmatricularea acesteia.
Transmitem astfel că nu admitem niciun compromis, că respectul, corectitudinea și integritatea sunt valori fundamentale pentru exercitarea profesiei de polițist, stipulate în Codul de etică și deontologie al polițistului, iar orice abatere de la acestea este sancționată conform prevederilor legale.
Ce spune fosta elevă polițistă: ”Contest exmatricularea și consider că decizia este abuzivă și lipsită de temei”
Eleva Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca a fost exmatriculată după patru luni de cursuri, ca urmare a unei decizii emise de IPJ Maramureș, instituția care a gestionat dosarul său de recrutare. Motivul invocat de comisia IPJ a fost că persoana în cauză „nu întrunește cumulativ condițiile privind comportamentul corespunzător unui polițist”, fără ca în perioada de școlarizare să fi existat vreo abatere disciplinară sau sancțiune.
Fosta elevă susține că decizia este nelegală și abuzivă, având în vedere că instituția care a decis excluderea sa era deja la curent, încă din etapa de recrutare, cu toate informațiile din dosarul personal. Aceasta a declarat că a fost eliminată pe baza unor fapte cunoscute și analizate deja de către IPJ Maramureș, fapte care nu mai puteau constitui un impediment pentru menținerea în școală, cu atât mai mult cu cât respectivele suspiciuni fuseseră clasate anterior de organele judiciare.
„Am fost exmatriculată fără să fi încălcat vreo regulă în timpul școlii. Decizia IPJ Maramureș s-a bazat pe un motiv cunoscut de ei încă dinaintea admiterii. Nu s-a întâmplat nimic nou între momentul admiterii și cel al exmatriculării. Consider că această decizie este tardivă, arbitrară și profund neîndreptățitoare”, a declarat aceasta.
Tânăra a contestat măsura inițial prin ordonanță președințială, cerând suspendarea efectelor deciziei de exmatriculare, însă demersul a fost respins. În prezent, cauza se află pe rolul instanței de fond, la Tribunalul Maramureș, unde solicită repunerea sa în drepturile de elev al Școlii de Poliție.
În sprijinul poziției sale, borșeanca a depus la dosar caracterizări favorabile obținute atât de la cadrele didactice ale școlii, cât și de la structuri ale Poliției Române și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, instituții în cadrul cărora a desfășurat activități de practică sau voluntariat și din partea unor oficiali cu funcții importante în structuri de ordine publică și siguranță națională.
Conform fostului elev, anterior începerii școlarizării, dosarele tuturor candidaților admiși au fost transmise către Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), instituția responsabilă cu verificarea integrității viitorilor polițiști. În urma acestor verificări, candidata a primit un aviz favorabil, fapt care confirma că îndeplinea criteriile privind conduita și comportamentul cerute de statutul de polițist.
„Am fost admisă legal în școală, am fost verificat și am primit un aviz pozitiv de la Direcția Generală Internă. Nu am avut nicio abatere disciplinară pe parcursul celor patru luni de școală. Apoi, dintr-o dată, mi s-a spus că nu mai sunt compatibil cu profesia de polițist din cauza unei fapte din trecut pentru care s-a dat clasare penală cu mult înainte de admitere”, a declarat fostul elev.
Motivul deciziei de exmatriculare este legat de o tentativă de fraudă la un concurs anterior de admitere din anul 2022, în urma căreia a fost deschis un dosar penal. Dosarul a fost clasat definitiv în 2023, fără a se dispune vreo sancțiune penală.
Fostul elev susține că în spatele acestei decizii s-ar putea afla influențe personale. Conform afirmațiilor sale, un agent de poliție din cadrul Poliției Borșa, cu care avusese divergențe în trecut, ar fi apelat la o rudă de grad apropiat, aflată într-o funcție de conducere la resurse umane în cadrul IPJ Maramureș. Acesta ar fi sugerat, indirect, îndepărtarea elevei din structurile MAI, pe motiv că „deranjează” și „vede prea multe”.
„Este cel puțin ciudat că, deși am fost declarat compatibilă de către DGPI, după câteva luni apare această decizie, fără să fi încălcat nicio regulă internă. Mai ales că anumite persoane din IPJ Maramureș au legături familiale directe cu persoane care au dorit, în mod evident, să fiu înlăturată”, afirmă tânărul.
Cazul ridică semne de întrebare cu privire la criteriile de excludere din unitățile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne și la modul în care sunt interpretate avizele emise de structurile specializate.
,,Toți ne cer să fim tineri cu inițiativă. Să ne implicăm. Să construim un viitor mai bun. Dar când chiar încercăm să facem ceva, cei care ar trebui să ne susțină sunt primii care ne pun piedici. Suntem judecați fără drept de apărare!
Ni se spune mereu că România are nevoie de tineri curajoși, drepți, dedicați. Dar, în realitate, atunci când un tânăr chiar îndrăznește să urmeze un ideal, să lupte pentru un loc în sistem, să muncească din greu pentru a deveni polițist, este întâmpinat nu cu sprijin, ci cu suspiciune, cu birocrație și, uneori, cu decizii nedrepte.
Eu am ales să cred în uniformă, în lege și în dreptate! Am muncit, am făcut sacrificii, am renunțat la timpul meu liber, la liniștea mea, ca să îmi îndeplinesc un vis. Și am reușit să intru la școala de poliție. Patru luni am învățat, am respectat regulile, am făcut tot ce ține de mine să devin omul potrivit pentru această meserie. Nicio abatere. Nimic care să îmi păteze parcursul” a conchis fosta elevă a Școlii de Poliție.
Și totuși… am fost exmatriculat. Nu pentru ce am făcut în școală, ci pentru că „așa s-a considerat” undeva, într-un birou, fără să conteze că am demonstrat cine sunt, prin fapte, prin muncă.
O persoana care își dedică timpul ei, într-un mod civic ,făcând voluntariat, este o persoană care nu are respect si loialitate față de ceilalți, așa-i? Asta susține IPJ MM, citez: ,, ..nu a dat dovadă de probitate și cinste ,nefiind un exemplu pozitiv, acest tip de comportament nefiind acceptat în societate!,,
Toți se miră că nu mai sunt candidați la poliție. Dar cum să mai fie, când un tânăr care își dorește sincer să servească statul este eliminat în felul acesta? Cum să mai ai încredere într-un sistem care îți cere totul, dar îți oferă atât de puțin înapoi – nici măcar șansa de a fi judecat corect?
Eu nu renunț!Pentru că știu cine sunt. Și știu că adevărul și dreptatea nu se nasc din birouri, ci din conștiință, din luptă și din dorința sinceră de a face bine!
1 mesaj
O tânără din Borșa, a fost exmatriculată de la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, ca urmare a verificărilor și propunerii polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș.
„Am fost admis legal în școală, am fost verificat și am primit un aviz pozitiv de la Direcția Generală Internă. Nu am avut nicio abatere disciplinară pe parcursul celor patru luni de școală. Apoi, dintr-o dată, mi s-a spus că nu mai sunt compatibil cu profesia de polițist din cauza unei fapte din trecut pentru care s-a dat clasare penală cu mult înainte de admitere”, a declarat fostul elev.
E baiat sau e fata?
Dale, mai citeste si tu se se scrie pe pagina ta.