O imagine șocantă surprinsă pe Drumul Național 1C, pe raza orașului Seini, a stârnit reacții printre maramureșeni după ce a fost publicată pe rețeaua de socializare Facebook de către un participant la trafic.
Imaginea are în prim-plan un microbuz destinat transportului de elevi de pe raza oraşului Seini și a localităților învecinate, care frecventează unitățile de învățământ din oraș. În fotografie se vede clar cum copiii sunt înghesuiți ca într-o conservă în mijlocul de transport, potrivit ActualMM.ro.
Mai mult, unul dintre aceștia stă lipit de ușa din spatele microbuzului, ușă care s-ar fi putut deschide oricând și ar fi dus, cel mai probabil, la o tragedie.
Potrivit unor surse ale ActualMM.ro, pentru elevii din Seini dar și alte localități învecinate care frecventează cursurile unităților de învățământ din oraș, există un număr de patru microbuze școlare a câte 16 locuri fiecare. Potrivit surselor noastre, un număr de aproximativ 180 de elevi folosesc microbuzele școlare, la terminarea cursurilor, pentru a ajunge acasă.
„Sunt patru microbuze, trebuie să ducă 180 de copii într-o oră acasă. Nu sunt atâtea locuri, normal, dar șoferii îi înghesuie, îi lasă să stea în picioare, de frică să nu-și piardă locul de muncă. Le-au spus că trebuie să ducă copiii acasă într-o oră, ei nu pot spune nu”, ne-a declarar un cetățean care cunoaște situația și care dorește să rămână sub protecția anonimatului.
În urmă cu doar câteva luni, o fetiță în vârstă de 11 ani din Zalău a murit după ce a căzut din microbuzul școlar, în mers. Fetița se afla în partea din spate a vehiculului când, nefiind asigurată, ușa din spate s-a deschis. Micuța s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil, rănile suferite provocându-i moartea.
În contextul dat, o tragedie asemănătoare celei din Zalău s-ar putea întâmpla oricând (n. r. vezi imaginea principală cu elevul rezemat de ușa din spate a microbuzului). Cine își asumă răspunderea în cazul în care vreun elev este rănit pentru că nu a fost transportat conform normelor în vigoare?
Actualizare
La solicitarea ActualMM, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a emis un punct de vedere cu privire la acest caz.
Conform informațiilor primite de la ISJ Maramureș, fotografia prezentată de www.actualmm.ro a fost reealizată în momentul în care elevii erau transportați la Casa de Cultură a orașului, pentru a participa la festivitatea de încheiere a ciclului gimnazial școlar.
Potrivit reprezentanților ISJ, în microbuzul din imagine au fost locuri libere – așa li s-a transmis de către elevii din microbuz, respectiv șoferul acestuia. Mai mult, potrivit ISJ, elevul fotografiat în timp ce se rezema de ușa din spate a microbuzului a stat acolo pentru că… așa a vrut el. În plus, ușa din spatele microbuzului „este blocată, fără a putea fi deblocată de elevi”.
Vă redăm mai jos, integral, punctul de vedere al ISJ Maramureș, realizat în urma „anchetei” acestora pornite după publicarea articolului nostru:
„Ca urmare a situației apărute în mass-media cu privire la siguranța și securitatea elevilor pe timpul deplasării cu microbuzele școlare la Liceul Agricol ,,Alexiu Berinde” Seini, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a solicitat conducerii liceului o informare cu privire la acest caz.
Din informarea primită de la conducerea Liceului Agricol ,,Alexiu Berinde” Seini, microbuzul școlar, surprins în imagine, transporta elevii la Festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a, organizată la Casa de Cultură a orașului.
Informațiile oferite de conducătorul auto și de către elevii aflați în microbuz reliefează că în microbuzul școlar erau locuri libere, dar elevul fotografiat a ales să stea în picioare, în spatele microbuzului. Conducerea Liceului Agricol ,,Alexiu Berinde” Seini precizează că ușa din spatele microbuzului școlar este blocată, fără a putea fi deblocată de către elevi.
În vederea asigurării siguranței, confortului și protecției elevilor pe durata transportului școlar și pentru evitarea unor situații asemănătoare, conducerea liceului a diseminat personalului unității școlare Regulamentul privind modul de utilizare al microbuzelor școlare și transportul școlar”.
Nu ni s-a răspuns informațiilor noastre cum că 180 de elevi ar fi zilnic înghesuiți zilnic în patru microbuze școlare a câte 16 locuri, șoferii fiind atenționați de faptul că au aproximativ o oră la dispoziție să îi transporte pe toți la terminarea cursurilor. Nu ne permitem să comentăm punctul de vedere oficial al Inspectoratului Școlar, lăsăm asta în seama opiniei publice.
Sursa ActualMM.ro