Vânzoleală mare în administrația publică din Maramureș. Toată lumea se întreabă cine vor fi noii reprezentanți în județ ai Guvernului Orban.
După numirea noului executiv, conducerea PNL, prin prim-vicele național Rareș Bogdan, anunța, cu surle și trâmbițe, că toți prefecții și subprefecții din țară vor fi înlocuiți în termen de 48 de ore. De atunci, au trecut de cinci ori 48 de ore și nu s-a întâmplat nimic. Prin Banat a dat molima în social-democrați, prefecții și subprefecții luându-și concediu de boală. În Maramureș, a fost liniște din acest punct de vedere. Însă, liberalii nu au făcut nicio numire până în prezent.
S-au vehiculat fel și fel de nume. Unul a fost Mihai Felician Cerneștean, secretarul general al PNL Maramureș. Gura lumii zice că nu ar vrea să fie prefect, căci visul lui e să devină președinte al Consiliului Județean. Alt nume pus pe listă a fost cel al lui Sebastian Lupuț, fost prefect în Guvernul Cioloș, recent un apropiat al liberalilor. Avantajul lui e că a mai ocupat această funcție. S-a mai vorbit despre consilierul județean Călin Bota, consilierul municipal băimărean Simion Bizău și despre “noua” achiziție Zamfir Ciceu, cunoscut (sau nu) de pe vremea când a fost viceprimar în Baia Mare, iar mai apoi președinte de Consiliu Județean. Gura lumii l-a dat și pe Vladimir Petruț, primarul din Cavnic, însă, asta înseamnă că edilul va trebui să lase la o parte cârma orașului. Au mai apărut pe liste și șefi de instituții deconcentrate, unul dintre ele fiind Oana Oșanu, director al AJOFM Maramureș. Ba chiar există și altă opțiune, un prefect ori subprefect din estul județului (care nici măcar nu este membru PNL)… Este clar că, dacă PNL nu va numi prefectul, va fi atestat faptul că organizația județeană nu are vizibilitate la centru.
Cert este că, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, 13 noiembrie, figurează, la punctul 3 (ultimul), eliberarea și numirea de prefecți și subprefecți. E posibil ca liberalii maramureșeni să se trezească și cu alte nume decât cele căutate/vehiculate, dacă unii au negociat direct la centru (cine știe?). Mai există și posibilitatea ca Maramureșul să fie ocolit de schimbări azi și ca modificările să se producă la ședința următoare. Astfel că liberalii mai au răstimp să se gândească pe cine să numească în funcțiile de conducere. Pentru unii, a fi numit prefect sau subprefect acum nu este o “afacere profitabilă”. Întâi că mandatul va fi (ar putea fi) unul scurt. Iar doi la mână, cei numiți vor fi trecuți pe linie moartă pentru alegerile locale. Ar mai fi și de zis că nu oricine poate fi prefect. Pentru a fi prefect, condițiile sunt de a fi înalt funcționar public și/sau să ai experiență vastă în administrație și să fie activ în administrație. Unii nu se încadrează, iar alții au alte vise sau visuri, în funcție de caz.
În poll-position (la această oră) ar fi ca viitor prefect Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș, iar ca viitor subprefect Remus Timiș, în vârstă de 33 de ani. Acesta este nimeni altul decât fiul fostului viceprimar al orașului Borșa, Traian Remus Timiș (actualmente angajat al cabinetului senatorului Severica Covaciu). Timiș ar fi, astfel, cel mai tânăr reprezentant al guvernului din țară. Trebuie spus că nu ar fi exclusă o rocadă.
ACTUALIZARE 1 – Se vorbește tot mai mult despre faptul că Remus Timiș, susținut de PMP, va fi viitorul prefect, iar subprefect va fi Oana Oșanu, pe care o recomandă experiența bogată în administrație. Vă veți întreba de ce Maramureșul va avea un prefect PMP, și nu un liberal. Conform surselor noastre, postul a fost negociat la nivel înalt, pe baza faptului că organizația PMP Maramureș a fost una dintre cele mai performante din țară la cele două scrutinuri din 2019. În plus, PMP a susținut Guvernul Orban.
Crin CĂLĂUZ