BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

LA MUNCĂ, CU JET PRIVAT: Avion închiriat cu o sumă exorbitantă de un italian pentru a aduce la lucru 8 muncitoare românce, două din Budeşti – Maramureş (FOTO)

Proprietarul unei vinării din Italia a închiriat un avion privat pentru a aduce la lucru muncitoare din România despre care el spune că îi sunt indispensabile.

Martin Foradori Hofstätter spune că acestea îi lucrează via impecabil și că nu avea altă soluție de a le aduce în Italia, asumându-și astfel acest cost foarte ridicat, relatează ANSA.

Martin Foradori Hofstätter, proprietarul vinăriei „J. Hofstätter” din Termeno, cunoscută pentru soiurile Pinot Noir și Gewürztraminer, încerca de săptămâni bune să aducă în Italia opt muncitoare din România fără de care, spune el, nu se poate descurca.

Când a înțeles că birocrația va împiedica aducerea celor opt muncitoare românce, a închiriat un jet privat pentru a le aduce la Bolzano.

Povestea începe la granița cu Ungaria. Uniunea Europeană a fost de acord cu organizarea unor coridoare care să faciliteze tranzitul forței de muncă din est. Producătorii de vinuri germani și austrieci au beneficiat deja de acesta. Când a înțeles că pe cale terestră nu poate rezolva problema, pentru că Ungaria nu va acorda permisul de tranzit, patronul a închiriat, cu o sumă considerabilă, avionul privat.

„Am încercat să rezolvăm problema în toate modurile, dar fără succes. Așa că, după două săptămâni de telefoane, discuții cu politicieni din Roma și Uniunea Europeană, reprezentanți ai ambasadelor, precum și discuții intense cu managerii asociațiilor comerciale, ne-am trezit nevoiți să închiriem, in extremis, un jet privat de la aeroportul din Cluj pentru a le aduce în Italia. Pentru această perioadă, o puteți considera o cheltuială chiar nebună, dar fără aceasta, viitorul podgoriilor mele ar fi fost compromis. Nu aveam nicio alternativă”, a declarat Martin Foradori Hofstätter.

El a mai spus că în Germania și Austria procedurile pentru aducerea sezonierilor sunt mult mai simple: „În Germania, procedurile sunt mult mai clare și mai lejere. În Italia, nici măcar nu am putut copia măsurile inteligente implementate de alte țări din UE”.

Două dintre cele opt românce sunt din Budeşti, Maramureș.

ACTUALIZARE

Patronul italian şi una dintre angajate au vorbit în exclusivitate cu colegii noştri.

Maria, muncitor sezonier: Se poate spune că suntem o familie, împreună cu şeful nostru care ne conduce.

Este un moment de respiro la domeniul viticol de 50 de hectare din nordul Italiei. Maria, o româncă plecată la muncă, şi angajatorul ei italian au acceptat să vorbească în exclusivitate cu noi.

Lucrul la vie a început deja. Alături de alte 7 românce, Maria are în grijă unul dintre cele mai renumite domenii viticole din Italia. Din cauza restricţiilor de circulaţie, ea şi colegele ei au ajuns în nordul Italiei cu un avion privat.

Martin Foradori, angajator italian: Munca trebuia făcută pentru că natura nu stă să ne aştepte. Plus că eram şi nerăbdători să le avem alături. Acest grup vine deja la noi de foarte mulţi ani şi ştie să facă această muncă la perfecţie!

An de an, femeile lucrează aici câte patru luni. Anul acesta, criza a fost cât pe ce să strice „tradiţia”. Coridoarele verzi, deschise de Comisia Europeană pentru muncitorii sezonieri, s-au blocat în Ungaria.

În drum spre Italia, femeile au fost întoarse de la graniţă. Decizia angajatorului a venit după două săptămâni de negocieri şi sute de telefoane. Dar fără vreo ezitare. Şi fără să se uite la bani, a decis să închirieze un charter privat.

Maria, muncitor sezonier: Noi nu. Nici cu privat, nici cu avion de linie. Niciodată! Noi suntem aici de mai mult de 10 ani. Lucrăm aici. De la sfârşitul lui aprilie până undeva la sfârşitul lui iunie. Şi toamna ne întoarcem la recoltare. Munca noastră aici este foarte apreciată!

Vinul produs aici este recunoscut la nivel internaţional. Dar calitatea nu este uşor de obţinut. Standardele sunt înalte, iar româncele sunt singurele care le pot atinge.

Plata este pe măsură. Fiecare câştigă între 1.200 şi 1.500 de euro lunar. Dublul salariului mediu net pe economie în România. Două dintre angajatele exemplare vin din Buneşti, Maramureş, sat în care seriozitatea angajatorului este renumită.

Mărioara Berinde, cumnata uneia dintre angajate: Am fost acum 4 ani. A fost foarte bine. Patronii ne-au respectat pentru că am muncit bine. Am avut cazare, totul a fost în bună regulă.

Silviu Berinde, soțul uneia dintre angajate: Au stat în carantină acolo 14 zile sub observaţie. De fiecare dată se comportă minunat patronul cu ele. Efectiv are respect pentru ele!

Producătorul italian a refuzat să spună cât a plătit pentru transportul cu avionul. Suma va fi inclusă în bilanţul anului, la capitolul investiţii.

Martin Foradori, angajator italian: Am un motto. Dacă mie îmi e bine, la fel trebuie să le fie şi colaboratorilor mei. Acesta este standardul meu minim! Dacă mie îmi e bine, trebuie să le fie şi lor.

Sursa: Observator Antena 1.ro.

Te-ar putea interesa si

Parcurile Industriale Maramureș prezenți la Misiunea Comercială Polono-Română

Vasile Dale

PRELEVARE DE ORGANE LA SPITALUL DE URGENŢĂ DIN BAIA MARE: Doi români vor revedea lumina zilei, alți doi se vor bucura de o noua viață

Vasile Dale

PERCHEZIȚII – Trei tineri din Maramureș săltați de mascați. Acuzați de tâlhărie și tentativă la omor (VIDEO)

Vasile Dale

1 mesaj

Filatelia iulie 6, 2023 at 4:14 pm

De ce nu le-a fost permis tranzitul unor cetateni romani prin Ungaria? Asta era articol mult mai interesant? Conform carei legi si pe ce motive?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.