Află care sunt industriile din România care consumă oțel și produse siderurgice. Plus alte informații despre consumul de oțel la nivel mondial.
omânia este una dintre producătoarele de oțel și de produse pe bază de oțel și cu toate acestea este și unul dintre importatorii unor astfel de produse. De la rulouri galvanizate și până la foi de oțel sau oțel laminat colorat, țara noastră a produs în 2018 aproximativ 3,62 de tone metrice.
Comparativ cu anii precedenți, trendul a fost unul ascendent (5,2% față de 2017), iar efectele cererii ridicate se observa și în creșterea investițiilor în sectorul siderurgic (comparativ cu 2018, în 2019, procentul a fost de 42,3%). Continuă să citești pentru a afla mai multe despre sectoarele economice în România care consumă oțel și derivate din oțel!
În România ca la nivel internațional – oțelul crește în privința cererii!
2019 a însemnat la nivel global o cerere de oțel de 1766 de milioane de tone metrice, cea mai mare parte a cererii venind din partea zonei Asiei și Oceaniei (1254 de milioane de tone metrice). În zona EU28, cererea a fost de 158, 3 de milioane de tone metrice, iar în zona USMCA, solicitările s-au cifrat la o valoare de 135, 5 milione de tone metrice. Pentru statele CIS, cererea a fost de 58, 9 milioane de tone metrice, în timp ce în Orientul Mijlociu, solicitarea a fost de aproximativ 47,9 milioane de tone metrice.
La un nivel asemănător a fost și cererea de oțel pentru statele din America Centrală și de Sud (41,6 milioane de tone metrice). Africa a avut nevoie de 36, 4 milioane de tone metrice, în timp ce restul statelor din Europa (care nu fac parte din EU28) au avut nevoie de 33, 8 milioane de tone metrice pentru a-și satisface nevoile la nivel național. România a colaborat pe plan regional cu Italia (care este unul dintre statele cu un nivel ridicat al producției de oțel). Printre cele mai solicitate tipuri de produse din oțel s-au numărat:
- Derivate din oțel (placate, acoperite);
- Produse din oțel inoxidabil plat (cu o lățime mai mică de 60mm);
- Diverse aliaje pe bază pe oțel sub formă de bare și tije;
- Produse din oțel laminat la cald;
- Rulouri din oțel laminat;
- Produse semi-fabricate pe bază de oțel.
De asemenea, Coreea de Sud este un partener al României în privința importului de produse bazate pe prelucrarea oțelului în diverse forme. În țara noastră, oțelul este folosit pentru diverse sectoare de activitate, dintre care se remarcă:
- Industria minieră și de exploatare a diverselor minereuri – echipamentele și mașinile-unelte sunt realizate cu componente din oțel sau diverse materiale care au în compoziția lor oțel;
- Industria de automobile – anumite părți din autoturisme includ oțel inoxidabil și alte produse care sunt pe bază de oțel, atât pentru autoturismele personale, cât și pentru cele destinate uzului colectiv;
- Industria de bunuri de uz gospodăresc – de la obiecte care sunt folosite în activitățile casnice și până la cele care sunt destinate uzului locativ (căzi sau rezervoare pentru locuințe);
- Industria echipamentelor de măsurare – pentru o serie de instrumente care ajută la măsurare și contorizare;
- În sectorul construcțiilor – aici își găsește aplicabilitatea într-o serie de forme, de la construcțiile de locuit și până la cele destinate utilizării comerciale și industriale. În plus, oțelul este folosit și pentru instalații (de încălzire), dar și pentru diverse structuri de acces într-un astfel de spațiu sau pentru protejarea acestor spații la exterior.
Pentru anii care urmează, cererea de oțel și produse derivate din oțel rămâne la un nivel constant (chiar dacă este într-o ușoară scădere în comparație cu 2019). Cu siguranță că România va continua să se numere atât pe lista producătorilor, cât și a importatorilor de oțel, mai ales că nivelul de cerere din domeniul construcțiilor industriale și comerciale este în continuă creștere.