La această oră, Municipiul Baia Mare nu are viceprimari, iar primarul Cătălin Cherecheș se află în carantină la domiciliu. Consiliul Local are 21 de membri în loc de 23, iar învestirea celor doi consilieri lipsă nu se arată la orizontul apropiat.
Astfel, proastele negocieri dintre partidele politice, după alegerile locale din 27 septembrie, au reușit să producă un blocaj administrativ, parțial.
Un jurnalist, specializat pe politică și administrație publică locală, critică modul în care liberalii, dar și celelalte partide politice și-au jucat cartea și susține că din această ecuație, băimărenii sunt cei care au de suferit. Propunerea primarului Cătălin Cherecheș, pentru unul din cele două posturi de viceprimari, a dus la un adevărat ”cutremur” în rândul clasei politice locale. În acest context, jurnalistul dezbate, în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, o parte din aceste probleme, cu care se confruntă orașul.
Reporter: De ce PNL Maramureș a dorit ca numirea viceprimarilor să se facă doar după alegerile parlamentare?
Jurnalist: Lipsa unei strategii coerente la nivelul leadership-ului local PNL şi a unei continuităţi de conducere a celor care au trâmbiţat o majoritate în Consiliul Local Baia Mare fac ca totul să nu fie normal la nivel local. Acest lucru se vede şi la modul cum s-a candidat. Aceiași oameni sunt pe toate listele. Lipsa celor doi consilieri locali, dar și a viceprimarilor este, în fapt, o dovadă de slăbiciune a Partidului Național Liberal, care aşteaptă rezultatele de la parlamentare pentru a păstra poziţii călduţe pentru oamenii lor. Doresc să punctez faptul că aceste negocieri eșuate precum și anumite interese cu nuanță politică se răsfrâng asupra orașului și a băimărenilor.
Cine are de pierdut în urma acestor negocieri eșuate?
Locuitorii, clar. Sunt obişnuiţi deja să fie cam singurii care au de suferit din cauza unor politicieni administratori care nu ştiu cu ce se mănâncă locul pe care au fost aleşi. Unii prin aşa-zisele negocieri au dorit propriul avantaj. Al său şi al grupului de interese. Apoi, dorința primarului de a-l pune pe Doru Dăncuș viceprimar a cam dat peste cap tot. La ora actuală putem spune că avem un blocaj administrativ parțial. Nu avem un consiliu Local care să-și poată exercita dreptul. Nu avem viceprimari, dar avem un primar în izolare. Consecinţa? Băimărenii vor avea de suferit, categoric!
Numirea lui Doru Dăncuș pentru funcția de viceprimar poate fi mărul discordiei între partidele politice?
Dăncuș într-adevăr este mărul discordiei pentru unele partidele politice. După încheierea unui proces electoral, cei aleşi ar trebui să dezbrace haina politică, dar nu o fac. Doru Dăncuş are expertiza necesară. A fost vicepreşedintele Consiliului Județean Maramureş. Oricum, asta nu contează! Contează doar socotelile politice ale celor aleşi. Contează doar să pedepseşti nişte oameni! Deci Doru Dăncus ar trebui privit prin prisma experienţei sale. Nu ar trebui să se întâmple nimic din ceea ce fac acum liderii politici.
De ce partidele politice nu-l doresc la cârma orașului pe Doru Dăncuș?
Doru Dăncuş este considerat un apropiat al primarului Cătălin Cherecheş. Ceilalţi consideră că vor pierde controlul dacă Doru Dăncuş este ales viceprimar. Se plătesc poliţe. Nu se gândeşte nimeni la cine ar fi cu adevărat îndreptăţit să fie viceprimar. Astăzi, cine merită demnitatea şi cine nu? Doar asta contează pentru clasa politică?
Dacă primarul Cătălin Cherecheș ar veni din partea Coaliției pentru Maramureș cu un alt nume, pentru acest post de viceprimar, credeți că liderii locali și-ar da girul, în speță PMP, organizația municipală?
Am înţeles că au fost propuneri pentru postul de viceprimar. Doru Dăncuș are nevoie de cele trei voturi de la PMP, dar cei din organizația municipală nu au acceptat ideea. Unii chiar doresc să treacă alegerile parlamentare din 6 decembrie. Deci nu cred că se va accepta nicio soluţie din partea primarului.
Cristian Niculescu Țăgârlaș, candidat pentru Senatul României pe poziția 1, din partea PNL Maramureș, are mari îndoieli că va reuși să câștige alegerile din 6 decembrie. În cazul în care le va pierde va opta pentru un post de viceprimar. Credeți că este îndreptățit?
În toate mandatele lui, ca și consilier local, Țăgârlaș nu a avut interesul să facă niciun proiect de hotărâre benefic pentru oraș. Totuși, prin experienţa acumulată, prin prisma profesională, Cristian Niculescu Ţâgârlaş consider că este unul dintre cei îndreptăţiţi să aspire la acest post de demnitar. Astfel se vor face negocierile.
Ce se întâmplă dacă Cherecheș se pozitivează cu SARS-Cov-2?
Greu de spus! Vor lua legea şi vor face o struţo-cămilă pentru ca activitatea să se desfăşoare. Suntem pe final de an. Pe final de exerciţiu bugetar. Ce se mai poate întâmpla? Primarul e singurul ordonator de credit. Aşadar? Primarul va fi primar şi ce e important e faptul că viceprimarii vor fi propuşi doar de Cătălin Cherecheş.
În acest moment, partidele politice nu sunt interesate să rezolve problema viceprimarilor dat fiind faptul că o parte dintre consilierii aleși se regăsesc pe listele de la parlamentare. Spre exemplu, Cristian Niculescu Țăgârlaș, vicepreședinte PNL Maramureș, și Dan Ivan, președinte USR Maramureş, sunt candidați pentru Senatul României și aleși deja pentru Consiliul Local Baia Mare în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Cei doi lideri politici, dacă nu vor câștiga parlamentarele, se vor orienta spre unul dintre cele două posturi ”vacante”.
Referitor la situația primarului Cătălin Cherecheș, aflat în carantină la domiciliu după ce a intrat în contact cu șoferul său, infectat cu SARS-CoV-2, face ca lucrurile, la nivelul administrației locale, să se desfășoare greoi. O eventuală pozitivare a acestuia ar putea crea un adevărat blocaj administrativ dacă starea de sănătate îl va împiedica profesional să-și facă treaba. Ierarhic, orașul ar trebui să fie condus de Lia Mureșan, secretarul general al Primăriei Municipiului Baia Mare, care refuză această idee, considerând că nu are experiența necesară pentru a sta la cârma instituției.
I.M.