Începând cu data de 5 februarie a.c., Consiliul județean Maramureș a acceptat să pună la dispoziția operatorului de salubritate din Sighet platforma betonată de la stația de sortare a deșeurilor din localitate pentru a putea transfera gunoaiele din autogunoiere în camioane de mare tonaj, cu care deșeurile sunt transportate la Oradea.
Decizia CJ Maramureș de a pune la dispoziție platforma betonată vine ca urmare a solicitării repetate și insistente a consilierului local Iuga Nicolae către Ionel Bogdan (președinte CJ) în ședința din data de 3 februarie a.c. Totodată, Ionel Bogdan a promis că va pune la dispoziția Herodot Grup și stația de sortare a deșeurilor până la sfârșitul lunii în curs. Dacă acest lucru va deveni realitate, se va putea trece la o colectare selectivă a deșeurilor din municipiu și în stație să fie sortate foarte multe deșeuri pe categorii: PET-uri, sticlă, hârtie, metal. Astfel, cantitatea de gunoi rămasă (fracția umedă) ce va fi transportată în județul Bihor va scădea foarte mult, reducând costurile pe care sighetenii le vor suporta.
„M-am deplasat alături de colegul meu consilier Gavrilă Mihali la stația de sortare în cursul zilei de astăzi (5 februarie a.c. – n.r.) pentru a verifica dacă predarea platformei betonate se realizează conform înțelegerii cu Consiliul județean și să ne asigurăm că lucrurile funcționează și că nu apar alte probleme, pentru a nu mai ajunge în situația în care ne-am aflat de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, când s-a blocat activitatea de colectare a deșeurilor din municipiu.
Totodată, ne-am asigurat că în rampa de gunoi temporară nu se mai depozitează sub nicio formă deșeuri. În acest sens, le-am cerut celor de la Herodot să sape fizic șanțuri pe drumul de acces și ieșire în/din rampă și să parcheze două utilaje de mare tonaj în aceste puncte, astfel încât fizic accesul în rampa temporară să nu mai fie posibil. Aceștia s-au conformat și șanțurile au fost săpate în prezența noastră. Îi asigurăm pe locuitorii din cartierul Cămara că în vechea rampă de gunoi nu se va mai depozita sub nicio formă deșeuri.
În Consiliul local vom insista energic ca CJ Maramureș să ne pună la dispoziție în cursul acestei luni și stația de sortare care este funcțională și în prezent este neutilizată, pentru a putea reduce costurile cu salubritatea în Sighet”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae (Pro România).
Practic, autogunoierele intră la cântarul existent la intrarea de la rampa temporară de gunoi, de acolo intră în stația de sortare, descarcă deșeurile colectate pe platforma betonată, după care acestea în maxim 24 de ore sunt încărcate în camioane de mare tonaj și transportate la Groapa de gunoi din județul Bihor. Asigurăm sighetenii că nu se face o nouă groapă temporară lângă stația de sortare.
Operatorul local de salubritate, Herodot Grup SRL, va reîncepe activitatea de colectare a deșeurilor în municipiul Sighet, începând cu data de 8 februarie a.c., după vechiul program.
„Avem în vedere ca până la sfârșitul lunii să implementăm un program nou de colectare a deșeurilor de pe străzile de case: vom colecta gunoaiele timp de trei săptămâni dintr-o lună, iar în a patra săptămână vom colecta doar deșeurile reciclabile”, a declarat pentru Sighet 247 Șuștic Ovidiu, directorul din Sighet al Herodot Grup.
sursa sighet247.ro