Protest la Șomcuta Mare unde mai mulți localnici s-au adunat deciși să-și facă singuri dreptate. Sunt revoltați de decizia edilului Gheorghe Buda care a ales să le ia din pășunea comunală pentru a face o groapă de gunoi temporară pentru județ.
Ideea amplasării în localitatea Șomcuta Mare a noului depozit temporar de deșeuri din județul Maramureș a fost lansată la începutul acestui an, dar apoi sistată. Pe 11 ianuarie 2021, la presiunea cetățenilor, prezenți în număr mare la fața locului, la ședința în care Consiliul Local Șomcuta Mare trebuia să aprobe dezmembrarea a 3 hectare de teren dintr-o pășune comunală, pe Calea Mireșului, aleșii locali au decis să respingă proiectul.
În aceste condiții, pentru a evita o decizie definitivă, edilul Gheorghe Buda l-a retras de pe ordinea de zi, cu atât mai mult cu cât unii consilieri și-au cerut scuze public cetățenilor prezenți, promițând că nu vor vota niciodată vreun proiect prin care să se realizeze depozitul de deșeuri pe teritoriul orașului.
Reprezentanții Drusal continuă să utilizeze depozitul de la Satu Nou de Jos, fără autorizație de mediu, în baza unei decizii ilegale a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Problema este că această decizie expiră în 15 aprilie, moment de la care trebuie găsită o altă soluție pentru deșeurile din sudul județului. (info text: eMM.ro).
ACTUALIZARE 1
Conform altor surse mintingul de astăzi nu are nicio legătură cu deschiderea unei gropi de gunoi in zona pășunii de pe Calea Mireșului. Se pare că mai mulți fermieri din zonă au cerut pășune pentru animale. Se pare că există cereri la Primăria Șomcuta Mare, care vor fi analizate în această perioadă. Aceleași surse susțin că se vor analiza toate pășunile (inclusiv încărcătura cu animale pe acestea) iar dacă va mai rămâne pășune se va acorda și celor care au depus cereri.
Actualizare 2
”Polițiștii din Șomcuta Mare au aplicat cinci sancțiuni la O.U.G. 195 din 2002 art. 71 alin. 1 privind accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animala, a animalelor de povară, de tracțiune sau de călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile nationale, în municipii și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului. Valoarea totală a sancțiunilor este de 3.770 lei” a transmis IPJ Maramureș.