Pentru că numărul sesizărilor, privind comiterea de fapte infracționale prin fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, a crescut în ultima perioadă, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș derulează o campanie de prevenire a victimizării prin fraude informatice.
Campania constă în informarea cetățenilor cu privire la acest tip de infracțiune și la modul de operare al autorilor de fraude informatice.
Cele mai multe infracțiuni de acest fel au fost comise prin platforma OLX, unde vânzătorii sunt înșelați de către potențiali cumpărători. Aceștia abordează persoane care au publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se prezintă interesați de bunul scos la vânzare, după care solicită ca discuțiile să fie mutate pe aplicația WhatsApp, invocând diferite pretexte.
Apoi, pentru ca vânzătorii să intre în posesia contravalorii bunului scos la vânzare, li se trimite acestora un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului bancar. După acest demers potențialii cumpărători sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.
Cu o astfel de situație s-au confruntat săptămâna aceasta, trei cetățeni din municipiul Baia Mare și unul din Baia Sprie, care au sesizat poliția când au constatat că au fost înșelați. În aceste cazuri prejudiciul a fost de peste 12.100 de lei.
Capcana constă în link-ul trimis de potențialii cumpărători. Acesta deși folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link, putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ NU https://olx.ro.payment-me.online/
În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.
Rețineți!!!
Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate.
Singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor.
Nu acceptați să mutați discuțiile pe WhatsApp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrați discuțiile pe chat-ul OLX, astfel veți putea fi ajutați în caz de fraudă.
Nu vă introduceți datele card-ului online. Atunci când vindeți produse prin OLX puteți să primiți banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.
Fraude informatice nu se comit doar prin platforma OLX, putem să cădem victime ale infracțiunilor de acest fel ori de câte ori facem cumpărături în mediul online. Pentru a preveni victimizarea este foarte important să fim atenți la magazinele online pe care le accesăm, la plata cu card-ul bancar, la modul în care utilizăm datele card-ului bancar. Este foarte important să nu le salvăm pe aceste site-uri.
Polițiștii de prevenire vă doresc tranzacții online în siguranță!