Important

BUN DE MARAMUREŞ: Târg de Sfinții Constantin și Elena

Consiliul Județean Maramureș a participat, în perioada 21 – 23 mai 2021, la organizarea celei de a cincea ediție a Târgului ”Bun de Maramureș”. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș, Ansamblul Folcloric Național Transilvania și Asociația Bun de Maramureș și a avut ca locație Muzeul Satului – ”Satul din deal”.

Meșterii populari au avut mesele pline de zadii, gătii, mânecări, opinci, straițe, zgărdane, brățări, toate autentice. Nu au lipsit nici obiectele de decor, măști, căsuțele tradiționale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn, lut, argint și ceramică, precum și obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieții, soarele, funia, dinții de lup sau crucea.

Publicul amator de ”Bun de Maramureș” s-a bucurat și de oferta producătorilor tradiționali. Aceștia au scos din cămări zacuscă, murături, dulcețuri și siropuri. Tot ei au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme, toate făcute după rețete de pe vremea bunicilor.

Ulițele ”Satului din deal” s-au umplut de parfum de lavandă atunci când producătorii uleiuri esențiale și de produse cosmetice au invitat vizitatorii să le testeze poțiunile realizate din minunata plantă tămăduitoare.
Ansamblul Folcloric Național Transilvania a încântat publicul cu două spectacole referitoare la obiceiurile de primăvară specifice Maramureșului, respectiv ”Tânjaua” și ”Udătoriu”.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: ”Am vizitat fiecare tarabă și am admirat munca meșterilor populari și a producătorilor tradiționali.

Produsele artizanale și bucatele tradiționale, specifice Maramureșului, ne dau autenticitate și frumusețe județului nostru.

În Maramureș, avem tradiții și obiceiuri cu care ne mândrim și pe care le păstrăm cu sfințenie de sute de ani.
Vizitați Maramureșul! Veți vedea locuri și obiceiuri minunate. ”

Datorită contextului pandemiei create de Covid-19, organizatorii au luat toate măsurile necesare pentru a se putea respecta distanțarea fizică între participanți și pentru a reduce aglomerarea în timpul evenimentului.

Te-ar putea interesa si

Polițiștii de prevenire, prezenți la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Târgu Lăpuș

Redactie

Baia Mare, capitala excelenței în medicina de urgență

Redactie

Eugen Tomac cere UE protejarea minorității românești din Ucraina

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.