Internetul este prezent în viața noastră mai mult ca oricând. Este disponibil aproape oriunde și pe orice dispozitiv. În ultimii ani, a apărut și o meserie care e din ce în ce mai populară: “influencer”. Fie că vrei să devii unul dintre ei, sau poate ai un site sau o afacere pe care dorești să o promovezi, noi îți putem da câteva recomandări cu privire la conținutul online. Ce vinde și ce nu vinde?
În primul rând, trebuie să stabilești ce fel de produs ai de vândut. Dacă vrei să devii un influencer, atunci numele tău trebuie “vândut” și trebuie să rezoneze cu un public. Stabilește pe ce segment de piață ai vrea să te impui și postează conținut numai din acel domeniu. Cei care sunt deja experți în respectiva industrie te vor observa cu siguranță, mai devreme sau mai târziu. Dacă ai un website pe care vrei să îl promovezi, de asemenea interesează-te de cele mai populare website-uri din acea nișă. Ce fel de conținut promovează? Te poți inspira de la cei mai buni, bineînțeles, dar încearcă să fii original, nicidecum să nu copiezi exact ce fac ceilalți. Poți învăța tehnici de SEO care te pot ajuta să crești în căutări și adresa site-ului tău va fi mai vizibilă. Dacă ai capital de investit, poți de asemenea să apelezi la o firmă care te poate ajuta cu promovarea și cu publicitatea în mediul online.
În al doilea rând, trebuie să îți definești publicul țintă. Cine vrei să te asculte, de ce, ce ai de spus și ce imagine ai vrea să creezi în jurul numelui tău, sau în jurul afacerii tale? Încearcă să postezi cât mai des – prezența online și cât de activ ești vor face diferența pe termen lung. Bineînțeles, studiază și postează conținut cât mai de calitate. Dacă postările sunt lungi, fără informații verificate și foarte dese, atunci ar putea să aibă efectul contrar – lumea ar “fugi” de pe pagina ta pentru că nu învață nimic nou.
Din ce vin banii? Ei bine, depinde foarte mult ce fel de “produs” online ai. Dacă faci podcasturi și le postezi pe YouTube, atunci foarte multe vizualizări îți pot aduce sume frumușele în conturi. Podcast-urile au început să fie foarte populare în ultimii ani, iar în momentul de față, în România, sunt câteva persoane foarte urmărite care fac doar acest conținut online.
Pe lângă vizualizări, dacă ești deja un nume cunoscut, poți încheia diverse colaborări cu diverse firme, ca să faci reclamă unui produs. Ca un creator de conținut online, poți vinde aproape orice: de la mașini, până la produse de machiaj, de la haine până la mobilă sau chiar jocuri. Să luăm spre exemplu jocurile. Nu ar fi deloc dificil ca un influencer, să zicem, să promoveze jocul Angry Birds deoarece este unul dintre cele mai populare din lumea întreagă. Dar dacă cineva are sarcina de a promova Rise of Merlin spre exemplu, care este un joc de sloturi îndrăgit, atunci misiunea ar fi ceva mai dificilă. De ce? Pentru că nu toți cunosc jocurile de păcănele. Cum l-am putea promova? Ne-am putea concentra pe designul jocului, ce simboluri afișează. Un alt element de care ne-am putea lega ar fi ce fel de bonusuri oferă și cât de popular este în alte țări. Dacă scoți în evidență câteva componente care vând și folosești cuvintele potrivite, atunci ai putea să vinzi chiar aproape orice.
Nu în ultimul rând, poți demara campanii educaționale care îți pot aduce colaborări solide și pe termen lung. De asemenea, ferește-te să atingi subiecte sensibile deoarece o vorbă spusă greșit, sau care ar putea jigni un segment de piață poate fi fatală brand-ului pe care îl construiești online.
În concluzie, situațiile diferă de la caz la caz, dar în funcție de domeniul pe care l-ai ales să te extinzi, încearcă să creezi conținut de calitate, informativ și educativ, ține-ți fanii la curent des, asociază-te cu nume și branduri care te reprezintă și niciodată nu încerca să pari ceva ce nu ești – de obicei urmăritorii simt asta.