Procesele inițiate de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) privind și calcularea și plata diferențelor de drepturi salariale, constând în acordarea salariului de bază conform gradației de vechime de 4 ani, au avut câștig de cauză și la Înalta Curte de Casație și Justiție.
O parte dintre unitățile școlare, pe care le-am enumerat în Comunicatele noastre ca având hotărâri judecătorești definitive de la Curtea de Apel Cluj, au început punerea în plată (eșalonat) încă din luna iunie 2021 a drepturilor câștigate în instanță ca urmare a neîncadrării corecte la schimbarea tranșei de vechime.
Datorită numărului semnificativ de dosare, dar și a hotărârilor judecătorești favorabile pe această speță, Curtea de Apel Cluj a considerat că se impune sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Astfel Curtea de Apel Cluj a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul nr. 2316/100/2019, dosar care a fost înregistrat de SLI MM pe rolul Curții de Apel Cluj.
Contactat de către ÎCCJ, SLI MM a formulat un punct de vedere cu privire la salarizarea angajaților din învățământ, opinia și argumentația noastră fiind cuprinse în Decizia ÎCCJ nr. 64/2020 din 26.10.2020, decizie fiind obligatorie pentru toate instanțele de judecată din țară.
Decizia ÎCCJ, soluțiile de admitere a tuturor acțiunilor pe care SLI MM le intentează și susținerea FSLI în Comisiile de Dialog Social de la nivelul ministerului educației au dus la emiterea Ordinului de ministru nr. 4638/2021 (publicat în MO în 26.08.2021), care confirmă ce am susținut noi și anume că salariul de bază pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar de stat din întreaga țară se stabilește prin respectarea tranșelor de vechime din 4 în 4 ani începând cu anul școlar 2021- 2022.
SLI MM a informat periodic grupele sindicale prin intermediul canalelor proprii de comunicare, dar și prin Comunicatele de presă privind sentințele definitive pe această speță. Liderii care nu au adus încă documentele necesare pentru a intenta proces ne pot solicita consiliere pentru întocmirea dosarelor, obiectul acestor dosare îl fac persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime în anii 2018, 2019, 2020 și 2021 până la 1 septembrie. După această dată se aplică ordinul ministrului menționat, urmând ca în aceste zile să se modifice aplicația Edusal care va permite calculul pentru tranșele de vechime.
Așadar demersurile de 2 ani și reușita SLI MM permite ca tuturor cadrelor didactice din întreaga țară care schimbă tranșa de vechime, conform hotărârii de guvern nr. 38/ 2017, să le fie calculate și plătite corect drepturile salariale.
Te-ar putea interesa si
- Comentarii
- Comenteaza cu Facebook