BREAKING NEWSImportant

Îndrăgitele obiceiuri şi tradiţii de iarnă, prezentate în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a evenimentului „Crăciun în Maramureș”

Sâmbătă, 18 decembrie, Muzeul Satului din Baia Mare a găzduit cea de-a XIII-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”, în organizarea căruia și-au unit eforturile Consiliul Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

În deschiderea evenimentului, părintele Andrei Pop, inspector eparhial, a rostit cuvântul de binecuvântare, după care președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a vorbit despre importanța perpetuării datinilor și obiceiurilor maramureșene din preajma Crăciunului: „Aici, în Maramureş, păstrăm cu sfinţenie tradiţiile, obiceiurile şi apropierea faţă de Dumnezeu. Mă bucur să văd astăzi, aici, coconii noştri îmbrăcaţi în straie tradiţionale şi felicit familiile din Maramureş care duc mai departe tradiţiile străbune.” Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a mulţumit, de asemenea, primăriilor gazde care au reprezentat cu mândrie zonele etnografice ale judeţului și tuturor celor implicați în reușita acestui eveniment şi a transmis urări pentru Crăciun şi Anul Nou, tuturor celor prezenţi. Despre frumoasele tradiţii ale Maramureşului a vorbit cu admiraţie şi Gheorghe Berinde, preşedintele Consiliului Raional Teaciv din Ucraina, care a îndemnat maramureşenii să se îngrijească în continuare de moştenirea lor culturală.

În gospodăriile din Muzeul Satului, primăriile Băsești, Fărcașa, Cavnic, Mireșu Mare, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Bistra, Petrova și Vișeu de Sus și-au luat în serios rolul de gazde, întâmpinând cetele de colindători și vizitatorii cu preparate tradiționale, obiceiuri autentice și nelipsita ospitalitate caracteristică maramureșenilor.

Peste 600 de colindători sosiți din toate colțurile Maramureșului au vestit celor prezenți bucuria Nașterii Domnului. Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, „Coconii Maramureșului”, „Mugurii Maramureșului” și „Mugureii Maramureșului” din cadrul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, elevi ai Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” Maramureș și ai Palatului Copiilor Baia Mare, grupul Doina Maramureșului, dar și cete de colindători din Baia Sprie, Bicaz, Budești, Cărbunari, Lăpuș, Petrova, Poienile de sub Munte, Rozavlea, Satulung, Săcălășeni, Strâmtura, Șieu și Vișeu de Sus au susținut recitaluri de colinde la scenă și au trecut pragul gospodăriilor tradiționale pentru a aduce gazdelor bucuria Sfântului Crăciun.

Extrem de apreciat de către vizitatori a fost și Târgul de Crăciun organizat în curtea Casei Bozânta din Muzeul Satului. Meșterii populari și-au pus toată priceperea în realizarea de obiecte artizanale după canoanele străbune ale meșteșugăritului, numai bune de pus sub brad. De asemenea, producătorii locali au expus produse îmbietoare, perfecte pentru a înnobila mesele bogate de Crăciun.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

#DIASPORAUNITA: PE 10 AUGUST MOROȘENII PE LINIA ÎNTÂI LA MITINGUL DE LA BUCUREŞTI

Vasile Dale

Înghesuiala de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Moisei, amendată cu 2.000 de lei

Redactie

VIDEO: Incendiu în Baia Mare, la un apartament de pe str. Macului

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.