Executivul ia în calcul să introducă situaţia de criză în România, potrivit surselor Antena 3.
Aceasta nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională. Astfel, structuri ale MAPN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul Romaniei sau a comandamentelor NATO.
Potrivit draftului de act normativ, situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.
Se prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.
Rezerva generală în caz de război
Este definită și rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război. Aceasta este formată, potrivit proiectului de lege, din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.
România ar trebui să treacă la o economie „de război” pentru că „situaţia este gravă”, a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.
Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează „economia de război”.
1 mesaj
Niciodata nu voi lupta pentru romania!!, romania nu imi respecta dreptul la un trai decent prevazut in art 37 in Constitutia romaniei , mai mult sunt angajat pentru prsoana cu handicap grav grad 1 mintal , si nu imi primesc sporul de risc conform legi 153/2017 si HG 153/2018 si conform legi 448/2006 cu modificarile ulterioare!!! O duc bine in romania!”!,AM WC IN CURTE”