Dansurile, costumele populare, dar și meșteșugul de a lucra cu lutul și de a sculpta în lemn au fost prezentate, în perioada 24-26 noiembrie, la Târgul de Turism din Varșovia, Polonia.
La invitația Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, împreună cu Radu Trufan, vicepreședinte CJ Maramureș, ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” prin grupul „Coconii Maramureșului”, ai Mocăniței de pe Valea Vaserului și ai structurilor de cazare din Maramureș au fost prezenți în cadrul standului județului Maramureș, organizat la Târgul de Turism din Varșovia cu sprijinul Organizației de Management al Destinației Maramureș.
Încă din prima zi, standul Maramureșului, și implicit al României, a fost vizitat de sute de polonezi, dar și de operatori economici interesați de județul nostru. La fel de încântați au fost și Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă, Tudorița Lungu, secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Gheorghe Marian Cristescu, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Româno-Polonă și al Grupului Polski Holding Hotelowy, precum și numeroși jurnaliști dornici să promoveze frumusețea județului nostru.
Îmbrăcați în straie populare, „Coconii Maramureșului”, coordonați de Adrian Sabău, au prezentat un colaj de dansuri și cântece populare specifice celor patru țări ale Maramureșului. Lumea a fost atât de entuziasmată, încât la finalul programelor, la invitația coconilor, nu s-au mulțumit doar să îi răsplătească pe tineri cu aplauze, ci s-au prins și ei în horă.
Olarul Nicolas Leș a modelat ulcele, căni și vase, dând viață lutului, așa cum a învățat de la tatăl și bunicul lui. Tobias Tekar le-a arătat tuturor vizitatorilor cum poate o bucată de lemn să se transforme într-o icoană sau un obiect foarte frumos de decor. Laura Lenghel a înfrumusețat standul României cu „cămeși”, dar și cu cojoace țesute cu măiestrie chiar de ea.
Prezent la Târgul de Turism din Varșovia, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan, a vorbit despre impactul pe care l-a avut standul Județului Maramureș în cadrul acestui eveniment, precum și despre importanța promovării Maramureșului peste hotare. ”Am fost încântat de faptul că polonezii, de la oameni simpli, de toate vârstele, până la oameni de afaceri sunt interesați să descopere Maramureșul. Unii au mai fost la noi, alții, impresionați de prezentarea reprezentanților Căilor Ferate Forestiere Vișeu de Sus, de meșterii populari și de dansurile coconilor își doresc să ajungă să descopere județul nostru. A fost un eveniment cu impact pozitiv pentru România. Cu siguranță parteneriatele bilaterale existente, româno-poloneze, sprijinite și de Consiliul Județean Maramureș, vor duce în viitor la dezvoltarea unor proiecte care să aibă în prim plan consolidarea relațiilor de colaborare de ambele părți”, a punctat Radu Trufan.
Vizitatorii standului românesc au fost întâmpinați cu bucate tradiționale, asigurate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș