Consiliul Județean Maramureș are în derulare mai mult proiecte privind modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport existentă în județul Maramureș.
Proiectul Mara-Nord cuprinde reabilitarea unor drumuri și sectoare de drumuri județene din Maramureș, în lungime totală de peste 75 de kilometri, și anume:
1. DJ 109F (DJ 171) Rogoz – Lăpuş – Băiuţ – Cavnic (DJ 184);
2. DJ 109F Ocna Șugatag (int.DJ185) – Ferești (DN18;
3. DJ 185 Hărnicești (DN18) – Ocna Șugatag (DJ 109F);
4. DJ 186 Vadu Izei (DN 18) – Onceşti – Năneşti – Bârsana (DJ 185);
5. DJ 186B Fereşti (DN 18) – Corneşti – Călineşti – Sârbi – Budeşti (DJ 109F).
Studiile de fezabilitate au fost finalizate, iar pentru trei din aceste sectoare, respectiv DJ 109F Ocna Șugatag – Ferești, DJ 185 Hărnicești – Ocna Șugatag; DJ 186B Fereşti – Corneşti – Călineşti – Sârbi – Budeşti, au fost aprobați astăzi indicatorii tehnico-economici. Pentru DJ 109F Rogoz – Cavnic și DJ 186 Vadu Izei – Bârsana, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați în luna iunie a acestui an. Pasul următor este demararea procedurii de licitație pentru proiectare și execuție, pregătirea cererilor de finanțare și depunerea acestora, odată cu deschiderea liniei de finanțare, prin Programul Operațional Regional.
Valoarea totală pentru reabilitarea celor cinci sectoare cuprinse în proiectul Mara-Nord este de peste 400 milioane lei.
În ceea ce privește realizarea Pasajului suprateran de la Italsofa, aleșii județeni au votat astăzi încheierea Acordului de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Municipiul Baia Mare pentru realizarea în comun a acestui obiectiv de investiții, prin fonduri europene nerambursabile, mai exact prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
Realizarea Pasajului suprateran de la Italsofa vizează îmbunătățirea fluxului de trafic, reducerea timpului de călătorie, reducerea poluării și reducerea numărului de accidente rutiere din această zonă.
Pentru acest proiect, în valoare de 15 milioane de euro, a fost finalizat Studiul de fezabilitate, care a primit avizul CTE Siguranța Circulației al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj-Napoca, iar în perioada următoare va fi supus spre avizare finală în Comitetul tehnico-economic al CNAIR.
„Acest proiect este unul extrem de important, care inițial a fost gândit pentru a fi depus pe Programul Operațional Regional, nu pe PNRR, dar având în vedere oportunitatea pe care am reușit să o deschidem odată cu vizita Primului ministru în Maramureș, a directorului CNAIR, Cristian Pistol, și a secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, am reușit să introducem și Pasajul Italsofa spre finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență, adică în planul ministerului unde sunt 20 de astfel de pasaje care vor fi finanțate prin PNRR, iar două sunt din Maramureș: Italsofa și Clubul Văcarilor”, a transmis Ionel Bogdan, președintele administrației județene, în cadrul ședinței de azi a Consiliului Județean Maramureș.
Alte două obiective de investiții importante pentru Maramureș, adoptate în ședința de azi, privesc depunerea spre finanțare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a proiectelor privind instalarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului propriu de energie electrică la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și la unele clădiri aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș, și anume: Policlinica nr. 2, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Centru Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației, Centru Școlar de Educație Incluzivă Târgu Lăpuș, clădirile celor două centre de educație incluzivă din Vișeu de Sus, Școala generală pentru copii cu deficiențe psihice nr. 2, Casa de tip familial Ocna Șugatag, Casa de tip familial Sighetu Marmației, Casa de tip familial nr. 2 Baia Mare.
Valoarea totală a acestor două proiecte este de 18 milioane lei.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș