Încă o noapte de coşmar pentru cei patru tineri ucraineni, rătăciţi în Munţii Maramureşului de aproape 3 zile, la o altitudine de peste 1.800 de metri. Echipele de căutare au reuşit să-i localizeze, dar nu au reuşit să ajungă la ei, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar şi a zonei greu accesibile. Unul dintre ei este în stare critică, după ce a căzut într-o prăpastie şi şi-a rupt piciorul. Salvatorii vor relua căutările în această dimineaţă.
La minus 4 grade Celsius, prin ploaie şi ceaţă, într-o zonă extrem de periculoasă din Munţii Maramureşului, salvamontiştii au căutat ore bune pentru a le da de urmă celor 4 ucraineni. Tinerii, cu vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, s-au rătăcit încercând să treacă graniţa.
Misiune dificilă de salvare în Munţii Maramureşului
Unul dintre cei 4 tineri a reuşit să ia legătura cu salvatorii şi le-a spus că a zărit luminile lanternelor, însă echipele de salvare au fost nevoite să suspende operaţiunile de căutare din cauza vizibilităţii reduse, dar şi a condiţiilor meteo vitrege. Din grup făceau parte şi alţi doi tineri, care au fost găsiţi ieri în şoc hipotermic şi au fost transportaţi la spital.
Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Zona respectivă este una muntoasă, periculoasă, cu teren deosebit de accidentat, iar condiţiile meteo erau total nefavorabile. Aceşti doi cetăţeni ucraineni au fost transportaţi la unitatea medicală din Sighetu Marmaţiei.
Echipele de salvare vor relua căutările în această dimineaţă, în momentul în care vremea va permite folosirea unui elicopter cu troliu pentru extragerea victimelor.
Dan Benga, director Salvamont Maramureș: Este foarte important să ajungem în timp util şi să reuşim să-i evacuăm, având în vedere că două dintre cele patru persoane care sunt acum pe munte sunt într-o stare critică.
Nu doar prin munte îşi fac cărare ucrainenii. Mulţi încearcă să treacă şi prin Tisa
Cei doi bărbaţi găsiţi ieri au cerut deja azil în ţara noastră. Peste 1500 de ucraineni au încercat să treacă ilegal graniţa la noi în ţară de la începutul războiului. Şi la începutul lunii, patru tineri din Ucraina au cerut ajutor la 112, după ce au rămas prizonieri pe munte.
Atunci, după opt ore de căutări, salvamontiştii i-au găsit îngheţaţi. Unul dintre ei a murit la spital din cauza hipotermiei. Nu doar prin munte îşi fac cărare ucrainenii. Mulţi încearcă să treacă şi prin Tisa. Cinci au murit înecaţi anul acesta.
ACTUALIZARE ITPF SIGHETU MARMAŢIEI
Echipa de la I.G.Av. împreuna cu politistul de frontieră au reuşit să observe doi dintre ucraineni. Ei așteaptă deasupra lor să ajungă elicopterul cu troliu să poată să demareze procedura de ridicare.
Ucrainenii au fost reperaţi cu ajutorul camerei de termoviziune amplasata pe elicopter.
ACTUALIZARE
Primul ucrainean a fost salvat. Au coborat cu troliu dupa el şi l-au ridicat in elicopter. Șeful Salvamont Maramureș, Dan Benga a rămas cu cel de-al doilea ucrainean în munte. Elicopterele nu mai pot interveni din cauza faptul că vremea s-a schimbat brusc. Echipe de polițiști de frontieră și salvamontiști au pornit pe jos înspre cei doi.
Celălalt ucrainean a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare cu elicopterul SMURD. Despre ceilalți doi nu se știe locația exactă a lor. Știm că unul ar fi undeva la 1500 m altitutine între vf Șerban și Pop Ivan și ar avea picioarele rupte. Despre cel de-al șaselea nu se știe nici absolut nimic el nefiind reperat.
CITEȘTE ȘI:
2 mesaje