Pensiile speciale și eliminarea lor au creat discuții aprinse și dezbateri acide atât în spatial virtual, cât și în societatea civilă sau pe canelele de comunicare. Ministrul Muncii a prezentat principiile agreate cu experții Comisiei Europene pentru reforma acestora și a dat asigurări că Ministerul Muncii poate asigura suportul tehnic în formularea unor amendamente care să reflecte aceste principii.
„Punctual, Ministerul Muncii a agrea împreună cu Comisia Europeană câteva principii legate de pensii. Cea mai importantă, spun eu, este că pensia nu poate depăși în nicio situație salariul în plată. Oricât ar fi ea de specială!”, a declarat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Principalele principii agreate între Ministerul Muncii și Comisia Europeană privesc creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani ca în sistemul contributive, creșterea perioadei la care se raportează pensia specială, astfel încât la final pensia să se raporteze la întreaga perioada de activitate, ca în sistemul contributive, creșterea treptată a vechimii în specialitatea pentru care se acordă pensie de serviciu și eliminarea unor categorii de pensii speciale cu un număr restrâns de beneficiari cum ar fi funcționarii din Parlament.
„Decizia politică aparține însă ministerelor de linie care gestionează pensii speciale și premierului în funcție. Miniștrii de linie trebuie să vină cu evaluarea aplicării noii legi în domeniul lor de activitate. Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale, deci nu are cum să intervină. PSD susține categoric ca jalonul din PNRR să fie îndeplinit, astfel încât România să nu piardă niciun euro din banii europeni din cauza pensiilor speciale”, a mai subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
1 mesaj
Totusi de ce nu se pot anula pensiile speciale,nu se vrea asta. este o mare excrocherie si nedreptate fata de poporul roman.Asta nu-i un drept castigat ,e o sarlatanie.Se pensioneaza mai repede ca muritorii de rand ,iau pensia dupa venitul din ultima luna umflat cu sporuri si restul,. bani de la noi toti.CCRul spune ca e drept castigat dar ei beneficiaza in primul rand si nu-i corect sa se pronunte.