Prin acest proiect de lege se rezolvă o problemă importantă, generată de lipsa personalului medical pentru cabinetele din rețeaua de învățământ din țară, la nivel naţional existând 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special la care se adaugă 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ în masă şi 17 în unităţi de învăţământ special.
Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi 2.082 de medici şi 4.320 de asistenţi medicali, constatându-se un deficit important de personal, imperios necesar pentru asigurarea asistenţei medicale în reţeaua de medicină şcolară.
Problema poate fi rezolvată prin angajarea în aceste cabinete a medicilor de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat.
” Prin proiectul de lege depus în Senat, votarea și ulterior promulgarea lui, vom asigura asistența medicală necesară în școli și vom putea derula programe naționale care să prevină îmbolnăvirea copiilor. Viitorul României depinde și de starea de sănătate a populației școlare” a concluziona senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, a Senatului României.