Conform informațiilo noastre, vineri Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DVSA) Sălaj a identificat un focar de pestă porcină africană (PPA) pe raza localității sălăjene Aluniș. Astfel, imediat au fost luate măsurile prevăzute de legislația în vigoare, respectiv eutanasierea porcilor bolnavi și recoltarea de probe pentru laborator.
”Facem apel la autoritățile locale și la crescătorii de porcine să respecte în totalitate măsurile de prevenire și combatere a PPA” transmite DVSA Sălaj.
Din cauza faptului că localitatea Aluniș este pe granița cu județul Maramureș, DVSA Sălaj a luat legătura și cu cei de la DVSA Maramureș pentru a-i informa despre incident. Din acest motiv localitățile din județul Maramureș aflate în zona limitei dintre județe în care sunt ferme de porcine au fost puse sub supraveghere. Printre aceste ferme se află și cea din Arduzel a omului de afaceri și politician Corin Cherecheș (fost candidat la funcția de primar a Primăriei Baia Mare din partea PDL, UNPR sau PER, consilier județean și fost proprietar al trustului tv de presă Axa TV Maramureș).
Trebuie să menționăm că între 3 și 10 km de la locul focarului este impusă conform legii o limită de supraveghere. Acest lucru înseamnă că niciun porc nu va intra sau ieși din zona respectivă pentru următoarele 30 de zile. Conform informațiilor noastre Corin Cherecheș a fost imediat informat de către DVSA Maramureș.
Corin Cherecheș reacționează
”Este a treia oară în acest an când trec prin așa ceva. Și limita de 10 km de la focar este prea mare. Mulți fermieri au fost la București pentru a face presiuni la Agenția Națională Veterinară tocmai a restrânge această distanță pentru că este prea mare. De exemplu în Ungaria are o limită de 3 km. Dacă această limită ar fi mai mică pentru că unele ferme sunt izolate nu cred că ar trebui să se întâmple acest lucru pentru că noi românii aplicăm tot ce e mai prost pentru noi. Și uite așa toată industria aceasta a creșterii porcilor va muri în 2-3 ani de zile, maxim. 30 de zile sunt blocat. Pe mine m-a prins cu porcii în grajd și nu pot face nimic. După duci porcii la abator primești mult mai puțini bani, cheltuielile cu furajul sunt mult mai mari. Și de aici începe o pierdere mare pentru fiecare serie. Ne-au spus că s-a găsit un focar la Aluniș, în linie dreapta la vreo 9 km de ferma noastră. Am 800 de porci cu care sunt complet blocat. E o lege care s-a dat să ne ajute dar așteptăm normele metodologice. Nu putem face absolut. Aceste tipuri de porci care sunt la noi sunt exclusiv pentru abator” ne-a declarat Corin Cherecheș, administrator fermă porci.
1 mesaj
E ordin de la stapanire ca in Romania sa dispara fermele de porci.