Important

Comunitatea evreilor din Giuleşti şi Fereşti

Primii evrei au sosit în localitate din ocolul Ocna Șugatag. În anul 1728 în satul Giulești trăia o familie de evrei care se ocupa cu fiertul țuicii și producția de vin. În anul 1880 evreii din Giulești reprezentau aproximativ 10% din populația satului, numărând 108 suflete. În anul 1920 s-au declarat evrei 207 persoane, iar la recensământul din 1941 au fost înregistrați 132 de evrei.

Majoritatea evreilor din sat trăiau în sărăcie, unii dintre ei erau agricultori sau lucrau în exploatarea și prelucrarea lemnului.

Comunitatea a luat ființă în anul 1880, anul când a fost construită și sinagoga din sat. Toți evreii din sat vorbeau limba idiș.

În 14 aprilie 1944 evreii din Giulești au fost adunați în curtea sinagogii de către jandarmeria maghiară, unde au fost percheziționați și ulterior trimiși în ghetoul din satul Berbești. În 17 mai 1944 ghetoul de aici a fost golit, evreii fiind trimiși în ghetoul din Sighetu Marmației. A doua zi aceștia au fost deportați în lagărul Auschwitz-Birkenau. Majoritaea au fost uciși de naziști.

Ultimii evrei din Giulești au fost recenzați în anul 1977. Azi, nu mai trăiesc evrei în Giulești, dar există un cimitir evreiesc.

În satul Ferești cei mai mulți evrei au fost recenzați în anul 1880, mai exact 220 de persoane. La ultimul recensământ, cel din 1941, mai trăiau doar 28 de evrei în sat.

Evreii de aici erau arondați comunității din Berbești. Evreii din Ferești au fost închiși în ghetoul din Berbești, Sighetu Marmației și ulterior deportați în lagărul Auschwitz-Birkenau unde au fost uciși cu toții de către naziști.

Te-ar putea interesa si

ACȚIUNEA JUPITER: Percheziții în Maramureș la persoane cercetate pentru evaziune fiscală

Redactie

FOTO / APEL UMANITAR: O familie din Valea Nistrului a rămas fără gospodărie în urma unui incendiu

Redactie

Vernisaj la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.