De la începutul acestui an, la frontiera de nord a României se constată din nou o creștere a numărului de cetățeni ucraineni care au fost depistați după ce au trecut ilegal frontiera, față de aceeași perioadă a anul 2023, conform comunicărilor oficiale ale IPF Sighetu Marmaţiei.
Astfel că, de la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș și Suceava aproximativ 9.000 cetățeni ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului.
Din păcate, mulți dintre ei își pun viața în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa rece și învolburată a râului Tisa sau prin Munții Maramureșului la altitudini de până la 1.900 de metri, nefiind echipați corespunzător pentru terenul greu accesibil, în condiții de iarnă cu temperaturi foarte scăzute.
De când a început conflictul în Ucraina și până în prezent, au fost mai multe situații tragice în care 16 cetățeni ucraineni au fost descoperiți decedați, 9 pe malul românesc al râului Tisa și 7 în Munții Maramureșului.
În acesti doi ani de la începerea războiului din Ucraina sunt însă și 52 de acțiuni (23 în anul 2023 și 29 in 2022) de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni în Munții Maramureșului, în care cei de la Salvamont Maramureș împreună cu cei de la IPF Sighetu Marmatiei, cei de la ISU Maramures şi cei de la IGAV România au reușit să salveze 72 de cetățeni ucraineni rătăciți în zona de frontieră alpină.