Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare. Acestea asigură necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.
Coeficientul de umplere(calculatfață de nivelul normal de retenție) în principalele șase acumulări din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției noastre și a SPEEH Hidroelectrica SA, se prezintăastfel:
• Călinești, județul Satu Mare: 105%;
• Colibița, județul Bistrița-Năsăud: 93%;
• Fântânele, județul Cluj: 72%;
• Tarnița, județul Cluj: 81%;
• Strâmtori-Firiza, județulMaramureș: 86%;
• Vârșolț, județul Sălaj: 64%.
La începutul fiecărei luni, pe baza prognozelor meteorologice și hidrologice elaborate de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, a volumelor de apă existente și a necesarului pentru utilizatori, specialiștii ABA Someș-Tisa elaborează Programul lunar de exploatare al principalelor lacuri de acumulare.
În luna februarie 2025, conform prognozei hidrologice întocmite de către specialiștii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, regimul hidrologic al cursurilor de apă aparţinând bazinului hidrografic Someş-Tisa se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza și Someșul Mare.
Astfel, în perioada imediat următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement.