Magistrații de la Judecătoria Dragomirești au dat o primă sentință într-un dosar privind comiterea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Practic un bărbat în vârstă de 45 de ani a mers de două ori în ”costumul lui Adam” la magazinul sătesc din centrul comunei Strâmtura.
Cum s-au produs faptele
În baza probaţiunii administrate în cursul urmăririi penale şi analizând întreg ansamblul probator, instanţa reţine în fapt următoarele: în fapt, în ziua de 28.08.2023, în jurul orelor ora 13:08, inculpatul pe fondul afecțiunilor de natură psihică și probabil a consumului de alcool, a ieșit din curtea locuinței sale dezbrăcat, fără să poarte nici măcar lenjerie intimă și s-a deplasat prin fața localurilor de alimentație publică din centrul localității, iar ulterior a intrat în magazinul SC. ## SRL., unde după ce a cumpărat anumite produse alimentare, a plecat din incinta magazinului, deplasându-se înapoi la domiciliu, nu înainte însă de a lua o sticlă cu bere rămasă pe masa din fața localului, pe care și-a răsturnat-o pe cap, spălându-și părul cu ea, aspecte dovedite prin înregistrările video și fotografiile, precum și declarațiile martorilor. În acele momente în fața localurilor de alimentație publică se aflau mai multe persoane.
În aceeași zi, ora 17:03, inculpatul a ieșit din nou din curtea locuinței și s-a deplasat în incinta aceluiași magazin, de această dată purtând un tricou de culoare roșie, însă de la talie în jos era dezbrăcat, iar după ce a cumpărat o sticlă de băuturi alcoolice, acesta a ieșit din magazin. Din cercetări s-a stabilit că în acele momente în incinta magazinului se afla angajata acestuia și o femeie împreună cu fetița minoră, iar în fața localurilor se aflau în jur de 10 persoane. Potrivit înregistrărilor video s-a constatat că inculpatul chiar dacă de această dată purta pe corp un tricou, acesta era ridicat în partea de sus a abdomenului, lăsând astfel la vedere organele genitale în mod ostentativ.
În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, iar în urma Raportului de expertiză medico-legală psihiatrică s-a constatat că inculpatul prezintă următorul diagnostic: tulburare mixtă de personalitate cu trăsături antisociale, consum nociv de alcool și totodată s-a stabilit că persoana în cauză a avut discernământ în momentul comiterii faptelor și îl avea păstrat și la data expertizării.
Cu ocazia audierii, inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere în faza de suspect, iar în calitate de inculpat nu a negat comiterea faptelor, admițând într-un mod indirect și sub formă probabilă săvârșirea lor. Totodată, se constată că inculpatul figurează înscris în evidenţele IGPR cu menţiuni vizând fapte penale săvârşite în străinătate, însă hotărârile pronunţate de instanţele străine nefiind recunoscute de instanţele române, este divorţat, studii 12 clase, fără ocupaţie, fără loc de muncă.
Ce spune instanța
Condamnare fără acord de recunoaştere. În temeiul art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul ORZA ADRIAN-LEONARD, pentru săvârşirea infracţiunilor: – infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri, fapte prev. şi ped. de art. 375 din Codul Penal, la 6 luni închisoare; – infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri, fapte prev. şi ped. de art. 375 din Codul Penal, la 6 luni închisoare În temeiul dispoziţiilor art.38 alin.1 şi 39 alin.1 lit.b Cod penal, constată că infracţiunile deduse judecăţii sunt concurente şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni, rezultând pedeapsa finală de 8 luni închisoare.
În temeiul art. 91 C.pen., suspendă executarea pedepsei de 9 luni închisoare, sub supraveghere, pe o durată de 2 ani, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C.pen., care se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Strâmtura sau în cadrul unei unităţi de cult din localitatea de domiciliu, pe o perioadă de 90 de zile.
foto principal cu titlu ilustrativ