În această dimineață orașul Vișeu de Sus a fost luat cu asalt de trupele speciale ale Poliției.
Mascații din teren sunt sprijiniți de elicopterele MAI. Cititorii noștri ne-au spus că zona Valea Vinului ar fi vizată.
Se pare ca acolo sunt mai multi cetățeni străini care ar fi vizați în această anchetă.
Acțiunea este coordonată de ofițerii DIICOT Cluj, sprijiniți de ofițerii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj, precum și Jandarmeria Cluj.
ACTUALIZARE 1
Conform informațiilor noastre, neconfirmate încă oficial, vizați sunt mai mulți cetățeni. Aceștia sunt suspectați că de abuz în serviciu, rele tratamente aplicate asupra minorilor, dar și evaziune fiscală cu fonduri europene.
ACTUALIZARE 2
La data de 27.08.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureş împreuna cu ofițerii de poliție judicare din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, efectuează un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Vişeu de Sus şi a comunei Leordina, județul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuniloe de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani,soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.
În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.
În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim.
Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.
În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.
În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie.
Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.
Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Prin ordonanța din data de 27.08.2019, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, în temeiul dispozițiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificată și completată prin Legea nr. 120/2018 și art. 325 Cod procedură penală, a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.
Prin ordonanță s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramureș la Structura Centrală D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
ARTICOL SCRIS ȘI PUBLICAT ACUM 13 ANI – „Gulagul copiilor” ascuns in Muntii Maramuresului – 7 iunie 2006 (Vasile Dale, Meda Muntean)
”Gulagul copiilor” a ajuns in atentie dupa ultima evadare a lui Beniamin Mayer. Luni, 2 iunie a.c., baiatul a ajuns pana in Baia Mare. Un barbat l-a gasit bantuind dezorientat prin piata de alimente in cautare de mancare. I s-a facut mila de el si l-a dus acasa. L-a imbracat, l-a hranit si a incercat sa afle de la el ce cauta in Baia Mare. In palmele lui a putut sa vada urme care sa indice posibile lovituri. Povestea cutremuratoare a baiatului a scos din umbra intregul proiect al lagarului de reeducare strain existent in Maramures.
Copilul neamt a spus ca se numeste Beniamin si ca a fost adus in Maramures inca de anul trecut. De atunci, a trait intr-o casa izolata aflata in catunul Valea Vinului, apartinator de orasul Viseu de Sus, impreuna cu alti tineri germani. O vreme a fost trimis sa lucreze in gospodaria unei familii din comuna Ieud. Au fost putinele momente in care a putut sa ia contact cu lumea, pentru ca, in rest, a fost nevoit sa stea departe, intr-un loc uitat de Dumnezeu.
Beniamin a povestit ca a fost batut si ca a vrut sa fuga cat mai departe de Maramures. Nu este pentru prima data cand incearca sa scape din ”inchisoarea” sa. A mai avut cateva tentative de evadare, insa de fiecare data a fost prins si adus inapoi. Ultima data a ajuns pana in vama la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorba ca nu mai poate indura viata de aici si ca isi doreste sa plece din Romania cat mai repede. Marti el era insa tot in casa de corectie.
Centru pentru drogati si tineri cu tulburari de comportament
Informatiile oficiale despre tabara de munca din Valea Vinului sunt putine si confuze. Primaria din Viseu de Sus se pare ca a aflat de existenta centrului dupa ce ofiterii de la Crima Organizata au facut o sesizare in acest sens. Monitorizarea a inceput de circa un an, insa, potrivit primarului Vasile Ciolpan, casa de copii functioneaza de circa 6 ani. Acesta a declarat ca anual se elibereaza autorizatii pentru desfasurarea activitatii atat din partea primariei, cat si a ministerului muncii.
In centru sunt adusi tineri din Germania si Austria care potrivit unora au „tulburari de comportament”, potrivit altora sunt dependenti de droguri ori au un grad de handicap. Cei aflati in prezent in lagarul maramuresean nu par sa sufere insa de o afectiune psihica, pentru ca vorbesc coerent. Intr-un timp scurt, ei chiar au invatat limba romana pe care o vorbesc binisor.
Reeducare sub lozinca „Munca te va face liber”
Modul in care functioneaza fundatia nu este prea clar. Nimeni de la Primaria Viseu de Sus nu a putut sa spuna cum se numeste organizatia de care apartine centrul de reeducare, daca este o initiativa privata sau beneficiaza de sustinerea statului german.
Din datele de pana acum reiese ca de cativa ani incoace, Bert Schumann si sotia sa Babett se ocupa de educatia unor copii nemti in creierii muntilor.
Conditiile pe care le ofera nu corespund nici pe departe nevoilor unor tineri de varsta lor. Ei beneficiaza de un acoperis deasupra capului si de mancare ca si cum s-ar afla intr-un regim de detentie. De fapt, se pare ca tocmai acesta este conceptul programului de „purificare” si „reciclare” a acestor copii cu probleme. In ciuda faptului ca intr-o incapare a fost improvizata o sala de clasa, e greu de crezut ca „elevii” pot sa aiba parte de o educatie scolara de tip gimnazial sau liceal. In plus, cum cea mai apropiata gospodarie se afla la o ora de mers pe jos fata de adapostul lor din padure, tinerii nu au acces la asistenta medicala de specialitate.
Modelul de educatie si tratamentul la care sunt supusi tinerii te duc cu gandul la primele centre de concentrare naziste deschise in cel de-al doilea razboi mondial. Acestia sunt pusi sa munceasca, iar daca gresesc sunt pedepsiti. Potrivit unei declaratii neoficiale, in cazul unei abateri copiii cazati in Valea Vinului sunt pusi sa care din curte si pana sus in podul casei un cos plin cu lemne, iar apoi sa il aduca inapoi si tot asa.
Adolescent neamt trimis sluga la o familie din Ieud
Adolescentul neamt gasit in Baia Mare a fost pus la munci in beneficiul familiei Budai din Ieud care colaboreaza cu administratorul centrului din Valea Vinului, Bert Schumann. Asistentul social al Primariei Ieud, Dana Paula Micle, a aflat de drama lui vinerea trecuta. ”M-am intalnit cu copilul. Cu Beniamin Mayer – asa a spus ca asa il cheama si ca ar fi nascut la 17.07.1989. Zicea ca provine dintr-o fundatie de la Viseu condusa de domnul Schuman. Se plangea ca ar fi fost maltratat si ca efectiv nu are unde sa locuiasca.” Asistentul social a precizat ca dupa acest moment a luat legatura cu politia din comuna si ca incearca acum sa vada daca spusele lui sunt adevarate.
Localnicii spun ca minorii sunt batjocoriti
Povestea pe care Beniamin i-a spus-o barbatului care l-a gasit in Baia Mare, precum si asistentului social a fost confirmata si de alte persoane. Un localnic din Ieud, Cornel Iacob, a declarat ca a aflat intamplator de programul de reabilitare de la Viseu. ”Copilul o fost dat la munca efectiv. Ne-o aratat pe gat semne ca o fost batut. Am inteles ca doarme prin sat pe banci, pe unde poate.”
Barbatul a fost revoltat, spunand ca nu i se pare normal ca un copil, indiferent ce ar fi facut, sa fie supus la asemenea traume. ”Toti suntem parinti. Copiii nostri daca sunt dusi afara din tara si batjocoriti ne simtim aiurea. Or, sa fie alti copii adusi aici si batjocoriti e cel putin acelasi lucru”, a spus Cornel Iacob.
Cucuie in cap oblojite de o vecina
O vecina a familiei pentru care lucreaza baiatul a recunoscut ca l-a vazut batut. Anuta Chindris a povestit ca Beniamin a venit la ea intr-o zi si i s-a plans. ”Asa o zis ca l-o certat Ioana (gazda – n.r.) si l-o batut. O venit aici si o zis ca Ioana i-o dat cu coada maturii si i-o rupt-o de cap. O zis: «Ia, matusa, mi-o spart capul». Drept ii ca avea un smoc cat un pumn. O vrut sa mearga la Politie ca povestea ca o avut probleme de astea tot mereu. D-apoi eu nu stiu ce-i acolo, ca nu s-o vazut baiatul a fi obraznic.”
Angajatii lui Bert neaga ca ar fi batut copilul
Familia la care a stat o vreme copilul a negat ca s-ar fi atins de un fir din capul lui. Ioana Budai, acuzata de Beniamin ca l-ar fi lovit, a afirmat ca tanarul are probleme psihice si ca a fost adus in centru tocmai din aceasta cauza. ”Sotul meu lucreaza la Bert si noi am cunoscut situatia”, a spus aceasta, precizand ca stie ca Beniamin ar mai fi fost in trei case de copii din Germania, Polonia si… Siberia. Ea a declarat ca povestea adolescentului nu este adevarata. In varianta acesteia, ea a fost cea atacata.
”Daca v-ar fi spus cat ii de violent… Intr-o seara, pe la 10.30, pe cand veneam pe drum cu sapa in mana am auzit pe cineva taind cu drujba. Am intrebat: «Beni, ce faci?» El o zis ca face lemne pentru foc. Acum zic: «Nu e important, lasa pe maine dimineata ca acum e tarziu. Acum mergi si te speli frumos.» Cum era cu drujba, o opreste si apoi zice catre mine: «Eu drujba n-o dau!» Atunci eu l-am luat de haine. Si cu o mana am prins de drujba. De cealalta parte o prins baiatul meu. Si m-o luat si pe mine si pa baiat si ne-o aruncat jos si o trecut puntea si o incepus sa strige: «Ajutor. Ajutor, ma omoara!».”
Presedintele fundatiei spune ca baiatul este bolnav psihic
Presedintele fundatiei, Bert Schumann, a incercat sa arate ca baiatul nu stie ce face. El a declarat ca Beniamin este bolnav psihic si ca sunt zile in care are crize. Cu toate acestea, cetateanul neamt stabilit in Valea Vinului a afirmat ca nu i-a administrat regulat medicamentele pentru ca organismul sa nu devina rezistent la ele.
”A stat pana acum jumatate de an in Ieud. Si noua ne trebuie mult nerv ca sa lucram cu el. Ne trebuie mult iubire, respect. Asta nu e o boala, asta e un handicap pe viata. Dar ce faci cu un baiat ca asta? El are nevoie de o familie, de mama de frati. Saptamana trecuta i-a spus unui turist sa sune la maica-sa si sa ii spuna ca el o murit in Romania. Pentru un baiat cu handicap e normala reactia. Consecventa, pedeapsa nu are nici un rezultat la el”, a declarat Schumann, care are si statutut de pedagog pentru tinerii aflati in Viseu.
”Stafiile” de pe Valea Vinului
Un grup de sase copii germani, printre care si o fata, se afla in prezent in casa de corectie de la Valea Vinului. Acestia au varste cuprinse intre 14 si 17 ani si sunt supusi unui program de educare spartan. Sunt obligati sa munceasca de dimineata pana seara. Reprezentantii Biroului pentru straini Maramures au precizat ca, oficial, patru dintre copiii aflati la Valea Vinului au fost inregistrati la ei chiar de catre presedintele fundatiei, dar ca la sfarsitul lunii februarie a.c. dosarele acestora au fost trimise la Bucuresti figurand ca ar fi parasit teritoriul Romaniei. De existenta altor adolescenti straini nu se stie nimic, iar la birou nu exista acte pentru ei.
O tigara sau un bombon, rasplata unei zile de munca
Bert Schumann a precizat ca acestia se trezesc in fiecare dimineata la 7, iar in urmatoarea ora si jumatate fac curatenie, dau de mancare la animale. ”Unul merge la bou, altul la cai. La 8.30, noi avem mic dejun, dupa aceea incepe scoala pana la ora 13.00. Apoi fiecare baiat are un educator care lucreaza cu el. Sau lucreaza singur. La 6.00 noi avem masa de seara. Dupa aia toti baietii se spala, fac curatenie in camera.”
La sfarsitul zilei de lucru, baietii sunt punctati pentru modul in care si-au desfasurat activitatile. ”Toti baietii trebuie sa aiba «nota» doi in fiecare zi. Pentru toti cei care au doi eu le dau cate o tigara sau cate un bombon pentru cei ce nu fumeaza. Dar nu asta conteaza, ci faptul ca fiecare se crede mai bun. Dupa un an majoritatea se intorc in tara si incep scoala profesionala cu rezultate bune”, a declarat Schumnann despre programul care se deruleaza in Maramures.
Program de lucru din zori si pana noaptea
Unii din tinerii nemti aflati in tabara de munca par ca si-au acceptat soarta. Cand sunt intrebati cum o duc spun ca bine, desi pe chipurile lor se poate citi o urma de nemultumire. Nu sunt prea entuziasmati pentru ca nu le este deloc usor. Nu spun, insa, raspicat ca ar fi supusi la abuzuri.
Anya, singura fata din grup, vorebste bine romaneste, ba chiar a invatat regionalismele din zona. De exemplu, Anya stie foarte bine ce inseamna a ”rani”, adica sa curete gunoiul dupa animale. Ea a afirmat ca ii place in tabara. ”Aici ma scol la 7, ma duc la cal, ranesc. Dupa aia ma duc inauntru, pun masa si astept pe baieti. La 8.30 mancam, dupa aia scoala.”
Un alt baiat, Julien, a declarat ca se simte bine in centru, dar, in acelasi timp, a gesticulat cu mana ca nu este asa.
In centrul de la Viseu se munceste de dimineata si pana seara. Tinerii s-au obisnuit cu munca de la camp, cu adapatul animalelor, cu taiatul lemnelor, toti spunand ca lucreaza din greu.
Prefectul judetului habar nu are de proiect
Autoritatile maramuresene evita sa ia o pozitie ferma fata de ce se intampla in centrul de reeducare pentru tinerii straini. Oficialii institutiilor de stat care au auzit de existenta centrului de reeducare nu prea stiu cum sa reactioneze. Prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca nu stie absolut nimic de fundatie. Ea a aflat abia miercuri de faptul ca in judet isi desfasoara activitatea un centru destinat reabilitarii minorilor consumatori de droguri care provin din alte tari.
Directorul Directiei de Asistenta Sociala Maramures, medicul Cornelica Ilea, care are in subordine si Protectia Copilului, a afirmat ca nici ea nu a auzit pana anul trecut de aceasta casa de copii. „Dupa ce am fost numita pe functie am aflat pentru ca mi s-a comunicat de la ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului) ca trebuie intocmite rapoarte trimestriale despre activitatea de acolo. Fundatia functioneaza insa pe teritoriul Maramuresului din 2004. A fost descoperita intamplator, dar de anul trecut este monitorizata de catre asistentul social din zona, Diana Zeti.”
Asistentii de la Protectia Copilului sunt legati de maini
Directia de Asistenta Sociala (DAS) Maramures nu are nici un parteneriat, dar nici vreun document incheiat cu fundatia germana, dupa cum a precizat Cornelica Ilea. Ea a aratat ca de cand activitatea de la Valea Vinului a intrat sub observatie nu s-au semnalat abuzuri. „Asistentul social nu a vazut urme de abuz, dar nici nu e prea usor sa intri asa acolo. E proprietate privata, sunt cetateni straini, astfel incat drepturile noastre sunt limitate.”
”Eu consider ca trebuie sa fie si un acord cu statul. Eu nu am nici un document cu fundatia, nu exista nici o relatie de colaborare intre noi. Daca se intampla ceva, nu se poate face mare lucru pentru ca minorii sunt cetateni straini”, a spus Ilea. De altfel, o dovada este si faptul ca Beniamin Mayer nu a putut fi cazat in Centrul de Primire Urgenta Minori Baia Mare tocmai datorita conflictelor de ordin legal.
Directorul DAS este intrigat de procedeul prin care acesti copii sunt reeducati. „Probabil exista hotarari judecatoresti emise de autoritatile germane prin care se impune masura de reabilitare a minorilor cu probleme”, a declarat Ilea.
Neoficial, unii specialisti afirma ca Projekt-Maramures, cum este denumit programul, impune un sistem de reeducare acceptat de tarile occidentale. Chiar se stie ca fundatia de la Viseu ar avea astfel de tabere de reeducare prin munca si in alte state ale Europei de Est. Altii acuza exploatarea copiilor, abuzurile si conditiile de gulag sovietic la care sunt supusi.
Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale
3 mesaje
Se presupune că patronul Neamț ar fi xxx si ar trebui verificați dacă copiii au fost si abuzați sexual si nu doar ce-i pe care i are in grija momentan
Buna ziua sunt ziarista la Agentia France Presse si as vrea foarte mult sa vb cu dvs despre acest caz. Ati putea sa ma sunati la 0744.36.66.85 . Multumesc mult
[…] de localniciTRAFIC DE MINORI: Audieri maraton în cazul minorilor sclavi de la Vișeu de Sus (FOTO)DUPĂ 13 ANI DE CÂND AM PREZENTAT CAZUL ÎN EXCLUSIVITATE!!! Trafic de minor la Vișeu de Sus. Cent… director interimarisj maramureșmaramureșșcoală generalăstiri baia marestiri maramurestrafic […]