ImportantMaramuresul Istoric

VIŞEU DE SUS: Elevii și profesorii Liceului Teoretic ,,Bogdan Vodă” l-au omagiat pe Mihai Eminescu

La ȋmplinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu elevii și profesorii Liceului Teoretic ,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus au evocat viaţa și opera scriitorului prin recitare din creaţia poetului, prin cântec pe versuri eminesciene, materiale audio și video.

Evenimentul a fost prefaţat de doamna profesor Mihaela Boșca, șefa catedrei de limba și literatura română din liceul sus-menţionat. Aceasta a subliniat actualitatea viziunii romantice ȋn rândul tinerilor- trăirea intensă a sentimentului ȋn această etapă, vizionarismul, dorinţa de a schimba lumea, firea revoluţionară și energică a acestei vârste. Completând cu câteva informaţii mai puţin cunoscute de publicul larg, doamna profesor a invitat elevii să-și prezinte creaţiile și intervenţiile, mulţumind elevului Denis Florin Năsui din clasa a X-a E, președintele Consiliului Şcolar al Elevilor pentru organizarea sistematică a momentelor colegilor săi.

Manifestarea a continuat cu conturarea unei biografii a marelui poet din secolul al XIX-lea, realizată pe rând de elevii Mihai Pop, Daniela Pop , Florin Denis Năsui, Crina Ivașcu, Eliza Sinatovici, Claudiu Liposchi din clasa a X-a E, sub ȋndrumarea doamnei profesor Mihaela Boșca.



Momentul următor l-a reprezentat debutul literar și activitatea de ziarist prezentate de elevii Denisa Vlonga, Andreea Nicoleta Tomoiagă, Gabriel Tomoiagă din calasa a XII-a A, fiind ȋndrumaţi de doamna profesor Monica Grad.,,Curiozăţi legate de Eminescu” a fost momentul inedit prin detalii despre vocea deosebită pe care contemporanii poetului au apreciat-o, fapt dezvăluit prin intervenţia lui Paul Gabriel Tomoiagă din clasa a XI –a B, apoi peregrinările sale ȋn Maramureș, ilustrate de Denis Florin Năsui – clasa a X-a E.

Interpretarea muzicală ,,Pe lângă plopii fără soţ” a fost emoţionant realizată de Crina Bercheș, Andreea Zavaski- clasa a XI-a E, coordonate de doamna profesor Ana Andreica, ei au fost acompaniaţi și susţinuţi de colegii lor mai tineri din clasa a X-a E- Veronica Tomoiagă, Ionuţ Pop-chitară și voce.O recitare de grup din ,,Luceafărul” a fost rostită alterativ de elevii clasei a X-a E și de către elevul Dumitru Chiș din clasa a XI-a E . Eleva Mihaela Pop- XI-D i-a dedicat o creaţie proprie marelui poet, exprimând prin sensibilitatea proprie atașamentul faţă de creaţiile lui Mihai Eminescu.

Elevii clasei a XI-a B- Paul Gabriel Tomoiagă, Ana Ciorobea și Maria Bora au prezentat corespondenţa Mihai Eminescu- Veronica Micle și elementele definitorii ale romantismului, punctând astfel unele din cele mai frumoase mărturii ale sentimentelor dezvăluite publicului larg ce transpar din acest schimb epistolar inedit.

Ultima parte a constat ȋn diverse recitări printre care se numără texte precum ,,La steaua”(Mihai Eminescu), ,,Trebuiau să poarte un nume” (Marin Sorescu), alte creaţii recitate de elevii clasei a X-a E.

„Așadar, cei 170 de ani de la nașterea primului mare creator de limbaj poetic din literatra română au fost marcaţi de contribuţiile elevilor și cadrelor didactice care i-au ȋndrumat, ca un adevărat cufăr memoriei, deschis de fiecare generaţie peste timp, ȋn semn de neuitare, de preţuire și de inspiraţie”, spune Monica Maria Grad, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus

Te-ar putea interesa si

IELE, SÂNZENIENE: Concurs online organizat de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Redactie

EXCLUSIV VIDEO: Incident halucinant la Spitalul Borșa – ”Ieși afară că te calc în picioare, Dumnezeul mă-tii. Tu nu vii în Borșa cu figuri!”

Vasile Dale

AU ÎNCEPUT PROTESTELE / ACTUALIZARE: Asistenții medicali și personalul auxiliar din cadrul Spitalului Sighet au ieşit în stradă. Ei sunt nemulţumiţi de anumite drepturi salariale (VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult