Războiul din Ucraina are efecte şi în turismul românesc. În Maramureş, pensiunile sunt aproape goale. Satul Breb, localitate unde anual ajung peste 20 de mii de turişti, va fi aproape pustiu şi de Paşte. Autorităţile locale lucrează acum la un plan de salvare a turismului din zonă.
În straie populare, având casa deja pregătită de sărbătoare, gazdele din Maramureş îşi aşteaptă oaspeţii. În zadar însă. De trei săptămâni, de când a început războiul, turiştii nu le mai trec pragul. Şi nici telefoanele nu mai sună ca altădată.
Administrator pensiune: Din păcate, nimeni nu mai doreşte să vină în Maramureş. Am avut două rezervări care s-au anulat la o săptămână după ce a început războiul.
Pentru că sunt la o aruncătură de băţ de Ucraina, la doar 20 de kilometri, administratorii pensiunilor din satul Breb se tem că vor petrece Paştele singuri.
Administrator pensiune: Anul trecut, aveam rezervat Paştele, aveam rezervat după Paşte, era de 1 mai, de 2 mai. S-au făcut rezervări pentru luna iulie şi august, foarte multe.
La această pensiune toate cele patru camere sunt încă disponibile pentru Paşte, lucru complet neobişnuit. Un pachet de patru zile, cu totul inclus, chiar şi masa festivă, plimbări cu căruţa şi seară muzicală, costă 350 de lei de persoană. Pentru slujba religioasă, oaspeţii primesc ţinuta chiar de la gazde.
Altă pensiune, aceeaşi durere…
Viorica Hotea, administrator pensiune: Am avut oaspeţi care au vrut să vină la noi şi au renunţat. Turiştii erau din Braşov, ne-au plătit un avans de 3.600 şi acum noi am dat banii înapoi. Cred că de spaima războiului…
Problema este însă mult mai profundă, spun psihologii.
Cecilia Ardusătan, psiholog: Această stare de război a accentuat frica de moarte, provocată de pandemie. Oamenii vor fi foarte, foarte atenţi, de exemplu, cu cheltuielile lor personale. Nu vor mai merge în concedii de frica să nu-şi consume banii.
Şi bugetul local se resimte. Doar din taxa de staţiune şi impozitul pe venit al pensiunilor din comuna Ocna Șugatag, la Primărie ajungeau peste 160.000 de lei pe an.
Ioan Onea, primar Ocna Șugatag: Am înţeles că există turişti români, din sud în special, care se interesează despre distanţa care există între noi şi conflictul din Ucraina.
Cum abordează problema autorităţile locale
Autorităţile locale vor să interacţioneze mai mult cu turiştii in mediul online şi să-i convingă astfel că Maramureşul este o zonă sigură.
”Poate da Dumnezeu să fie bine în lume şi atunci o să avem, să fie bine numai..”
observatornews.ro