Pensiile ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2023, dar aceste creșteri nu trebuie să depășească 9,4% din PNNR. Potrivit unei analize făcute, cheltuielile totale cu pensiile se vor încadra, la limită în pragul de 9,4% din PIB, după majorarea veniturilor totale ale pensionarilor cu 15%, dar acest procent va limita creșteri ulterioare pe fondul fluctuației creșterii economice.
„PSD insistă pentru eliminarea pragului de 9,4% din PIB, cu atât mai mult cu cât nu există o astfel de limitare în nicio țară din UE. Acum majorarea este posibilă, dar o eventuală încetinire a creșterii economice va genera dezastru”, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Discuțiile politice dintre România și Comisia Europeană pe tema pragului de 9,4% încă nu s-au încheiat pentru că abia recent a fost finalizată analiza Băncii Mondiale privind reforma sistemului de pensii din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi a lucrat îndeaproape cu Banca Mondială și a explicat de ce este nejustificat pragul de 9,4%. Drept urmare, Banca Mondială a inclus în Raportul său recomandarea eliminării acestuia
„Mai este însă timp pentru a se lua o decizie politică din partea Comisiei pe acest subiect. Termenul pentru îndeplinirea jalonului care conține pragul de 9,4% este abia la finalul trimestrului I din 2023. Este aberant să menținem un asemenea în condițiile în orice țară europeană pragul minim de acordare a pensiilor este de 12% din PIB!”, a mai adăugat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.