www.vasiledale.ro și PLUS TV Maramureș continua seria dezvăluirilor din Maramureș. Aici și la televiziunea PLUS TV Maramureș veți afla zi de zi informații despre care ceilalți nu vor vorbi sau scrie. Dacă o vor face, o vor face firește după 2-3 zile când subiectul este deja arhicunoscut și arhidezbătut de cititorii și privitorii noștri.
Pe www.vasiledale.ro și la PLUS TV Maramureș ați aflat pentru prima data (acum două zile) informații despre ancheta DNA la Primăria Baia Sprie. Și tot aici și la PLUS TV Maramureș aflați acum pentru prima data că o altă primărie din județ este în vizorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Dar să trecem la treabă!
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală a primarului comunei Coltău, Cendes Lajos, dar și a cinci angajați care au fost implicați într-un proiect desfășurat cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană. Interesant este faptul că există similitudini cu situația de la Primăria Baia Sprie. Aceeași firmă a câștigat proiectul! Aceeași firmă l-a subcontractat în totalitate!
Cred că justiția ne va da dreptate
Primarul Csender Lajor, ne-a declarat în exclusivitate: ”S-a adjudecat licitația. Este o vorba despre un proiect pentru incluziune socială, exact ca la Baia Sprie. Avem avizul de conformitate, după trei luni. Proiectul s-a derulat, acuma să vedem ce va fi. Valoarea este de 812.000 lei. Este vorba despre aceiași firmă ca la Baia Sprie. A fost prin licitație, legală. Firma a subcontractat serviciile fără să ne anunțe. După 4 luni ne-au anunțat pentru că ei trebuia să ceară acceptul pentru subcontractare, cum prevede legea. Noi nu am avut ce să verificăm pentru că toate hârtiile erau pe firma care a câștigat contractul pentru serviciile astea de tip catering. Noi am aflat în martie/aprilie 2017.
DNA-ul a pus sechestru acum trei luni de zile pe bunurile noastre. Pe ale celor din comisie și pe ale primarului, ca ordonator de credite. Ne-a pus sechestru pe bunuri. Sunt cei 5 care au fost în comisia de evaluare a ofertelor și primarul. Șase persoane suntem. Noi am dat în judecată Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman – Regiunea Nord Vest Cluj, tare multe nu vă pot spune. Eu cred că se va face dreptate și în acest caz” a spus primarul Lajos.
De frica DNA-ului, funcționarii se tem să mai semneze documente pentru a atrage fonduri europene
”Este vorba că în timpul jocului nu poți să vi să schimbi niște reguli. Mă înțelegeți? A fost un proiect foarte voluminos și pe o perioadă foarte scurtă. În acest proiect s-au perindat vreo mie de oameni. Într-un astfel de proiect de o asemenea anvergură ar trebui să țină măcar cinci ani. Mă înțelegeți. Și nu se poate vorbi de prejudiciu după mintea mea de țăran înțelept după ce serviciile s-au prestat. Nu se poate vorbi. Eu am văzut și în Uniunea asta Europeană, că am umblat prin lume. Se fac corecții financiare dar să vi după tu după patru ani de zile și să spui că nu e bine și ca toți bani pe care i-ai cheltuit pentru mâncare să îi dai înapoi? Nu e corect, dar eu cred că justiția va face dreptate și în acest caz.
Avem o grămadă de proiecte câștigate aici la Coltău pe fonduri europene. Nimeni nu mai are curajul să facă o anchiziție, nimeni nu mai are curaj să semneze un document. Vă dați seama în ce situație se află toată lumea!” a declarat Csender Lajor, primarul comunei Coltău.
CITEȘTE ȘI: